Novo istraživanje pokazuje da šparoge vrlo djelotvorno mogu spriječiti pojavu mamurluka. Naime, znanstvenici s Instituta za medicinsku znanost pri Sveučilištu Jeju u Južnoj Koreji imaju dokaze da aminokiseline iz ovog povrća olakšavaju simptome mamurluka i štite jetru od toksina.
U studiji objavljenoj u Journal of Food Science, istraživači su analizirali sastojke mladih šparoga i promatrali djelovanje na žive organizme, stanice i ljude.
Voditelj istraživanja B. Y. Kim kaže: 'Zatrovanje stanica je bilo znatno smanjeno nakon konzumacije šparoga.'
Ustanovili su i da su sitni, ljuskavi listovi šparoge bogatiji aminokiselinama i mineralima, pa tako i djelotvorniji u prevenciji mamurluka.
Prijašnja istraživanja su pokazala da su šparoge bogate aminokiselinama koje stimuliraju funkciju enzima, što opet ubrzava razgradnju alkohola u tijelu.
Šparoge se često koriste u alternativnoj medicini jer se smatra da djeluju protiv raka. Koriste se i kod liječenja gljivica i infekcija, te djeluju kao diuretik.
Ovo povrće je niskokalorično, a bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Energetska vrijednost 100 grama šparoga iznosi tek 35 kalorija jer najveći dio čini voda (93%), dok 1,7% otpada na bjelančevine, 2,6% na ugljikohidrate i 0,7% na masti.
Od vitamina i minerala, najbogatije su kalijem i kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom, bakrom, manganom, selenom i cinkom, vitaminom B6, vitaminima A, C, K i E, tiaminom, riboflavinom, rutinom, niacinom.
Zanimljivo je da je aminokiselina asparagin, koje u većim količinama ima u šparogama, ime dobila upravo po šparogama.