NEUGODNI SMRDLJIVI VJETROVI: /

Šest razloga zašto nastaju i što govore o zdravlju

Image
Foto: Shutterstock

Zbog sve hrane i zraka koji gutamo stvara se plin u crijevima, kao i bakterije koje razgrađuju hranu. Plin koji se stvara kada se razgrade škrob i šećer naš organizam mora na neki način izbaciti

23.7.2017.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Nadutost i bolovi u želucu nakon hrane mogu ukazivati na niz problema, a poseban problem mogu biti smrdljivi vjetrovi. Iako sva živa bića ispuštaju vjetrove, određen miris, učestalost i snaga mogu vam govoriti da nešto nije u redu s vašim organizmom.

Image
GLASNO, SMRDLJIVO, RAFALNO...: /

Evo što vjetrovi otkrivaju o vašem zdravlju

Smrdljivi vjetrovi mnogo otkrivaju o vašem organizmu

Prosječna osoba ispušta vjetrove oko 18 puta na dan, što znači da crijeva dobro funkcioniraju i da ima dosta dobrih bakterija. U slučaju smrdljivih vjetrova i bolne nadutosti, ovo mogu biti neki od razloga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Prebrzo jedete

Ako imate naviku brzo jesti i pričati dok jedete, tom radnjom progutate mnogo zraka. Velika količina zraka pomiješana s hranom dolazi do želuca i uzrokuje nadutost. Oslobađanje plinova nastaje zbog previše zraka. Plinovi u ovom slučaju mogu biti popračeni i podrigivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Hrana može stvarati smrdljive vjetrove

Plinovi jakog mirisa mogu nastati radi sumporovodika, koji se stvara kada se probavlja hrana koja sadrži sumpor. Neke od namirnica su: brokula, cvjetača, mliječni proizvod, sirevi, grah, grašak, avokado, šljive, leća, luk i češnjak.

Image
ZDRAVA HRANA ZA SVAKI DAN: /

Fini i jednostavni recepti za zdravlje cijele obitelji

Image
ZDRAVA HRANA ZA SVAKI DAN: /

Fini i jednostavni recepti za zdravlje cijele obitelji

Jake smrdljive vjetrove može uzrokovati i crveno meso, no u manjim mjerilima. Plinove jakog mirisa može stvarati prehrana bogata vlaknima. Ne znači da ste bolesni, već da vam organizam teže probavlja vlakna i laktozu.

3. Poremećaj broja bakterija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakterije u crijevima izazivaju fermentaciju, to jest razgradnju hrane koju pojedete. Proces fermentacije počinje u želucu i nakon toga u debelom crijevu. Ponekad se može nastaviti i u tankom crijevu radi čega može doći do oslobađanja plinova koje izbacujete u obliku smrdljivih vjetrova.

4. Neredovita probava i pražnjenje crijeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbaciti ostatke hrane koji mu nisu potrebni. Ako zadržavate potrebu za velikom nuždom, hrana će predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju će se bakterije pokrenuti, stvarati fermentaciju i krenut ćete ispuštati neugodne vjetrove. Zadržavanje vjetrova također može uzrokovati povrat plina u vaša crijeva i dalje poticati razvoj loših bakterija.

5. Teška i nezdrava hrana

Ne zaboravite da sva hrana koju jedete ostaje u organizmu dulje nego što mislite. Čak i ako imate brz metabolizam, pržena i masna hrana teško je probavljiva i dugo se zadržava u crijevima. U slučaju predugog zadržavanja hrane u crijevima oslobodit će se velika količina plinova i stvarat će smrdljive vjetrove. Isto vrijedi i za gazirane sokove koji otežavaju proces probave.

6. Infekcije i čirevi u želucu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako uz smrdljive vjetrove osjećate teške bolove u želucu, imate bolne velike nužde ili često imate nagon za povraćanjem, moguće je da se radi o nekim težim želučanim problemima. Neki od problema na koje smrdljivi vjetrovi mogu ukazivati su kiselina u želucu, čir na želucu ili infekcije crijeva. Ako osjećate ove simptome, obratite se svom liječniku što prije jer prekasno liječenje čireva i infekcija može biti pogubno za vaše zdravlje.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo