Hrana igra važnu ulogu u prevenciji raka. Nova knjiga poznate američke liječnice i nutricionistice dr. Mary Flynn nudi jedinstveni program prehrane koji treba pomoći i zdravima i onima koji se oporavljaju od bolesti.
Prehrana se prije svega koncentrira na gubitak suvišnih kilograma koji su dokazano rizični faktor za razvoj raka. No dr. Flynn kaže da je gubitak na težini tek polovica bitke. Drugi dio koncentrira se na smanjenje vaših biomarkera raka - proteina i tvari u krvi koje ukazuju na razinu rizika koji vam prijeti od bolesti.
arti-201007020680006Začuđujuće ali za razliku od mnogih drugih programa prehrane ovaj je bogat mastima. Dr. Flynn, koja radi na prestižnom Sveučilištu Brown objašnjava da prehrana s niskom razinom masti može čak i povećati šanse za razvoj bolesti. Na to ukazuje studija s 50.000 žena kod kojih je prehrana s niskom razinom masti udvostručila rizik za razvoj bolesti - vjerojatno zato što tijelo treba masti kako bi preradilo hranjive tvari iz hrane.
Crveno vino je dozvoljeno, no ne više od jedne čaše na dan.
Djeluje li ova prehrana u prevenciji raka dojke? Studija je ustanovila da uspješno smanjuje tjelesnu težinu, a popravili su se i biomarkeri.
Njena dijeta je u biti modificirana verzija mediteranske prehrane. Nije potrebno gladovanje, a dozvoljeni su i kolači.
Ipak riječ je o 1.500 kalorija na dan. Kad postignete željenu težinu dugoročno možete ostati na ovoj prehrani. Ključno je birati hranu na temelju sljedećih jednostavnih smjernica: Izbjegavajte crveno meso Dr. Flynn sugerira izbjegavanje mesa u potpunosti, uključujući i ribu, tijekom prva dva tjedna prehrane jednostavno stoga jer nema antikancerogeno djelovanje kao druge namirnice.
Njena idealna antikancerogena dijeta bi bila vegetarijanska jer bi time više unosili namirnice koje vas štite od raka.
"To ne znači da su riba i meso nužno loši - samo oni nisu ono što vam treba u borbi protiv raka," kaže doktorica Flynn.
Pazite na omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina Ne trebate jesti više namirnica s Omega 3 već smanjiti unos onih koje su bogate omega 6. Zato izbjegavajte margarin te ulje suncokreta i kukuruza.
Škrob: 6 do 7 kriški na dan - idealno punog zrna. Jednu krišku možete zamijeniti s 25 g zobenih pahuljica, 25 g riže ili tjestenine, 150 g krumpira ili 3 šalice kokica.
Povrće: Neograničene količine no barem četiri porcije na dan - idealno bi bilo spremiti ih na maslinovom ulju.
Masnoća: 4 do 5 porcija na dan - barem tri maslinovog ulja. Jedna porcija iznosi 1 žlicu.
Voće: 3 porcije na dan. Tipična porcija je 1 jabuka, 4 marelice, pola banane, 13 višanja, 17 bobica grožđa, 1 1/2 kivi, 1 nektarina, 1 naranča, 2 šljive, 2 žlice grožđica.
Mliječni proizvodi i jaja: 2 porcije na dan. porcija odgovara 1 šalici/250 ml mlijeka; 1 veće jaje; 25 g tvrdog sira; 100 g svježeg sira; 125 ml jogurta.
Meso: Ne više od 370 g peradi ili morskih plodova tjedno. Pola od ove količine može se zamijeniti s govedinom, svinjetinom ili janjetinom - ali samo jednom mjesečno.
Prethodni članci:
arti-201002090054006 arti-201009270014006 arti-201008270027006 arti-200912170049006 arti-201007020680006