Nažalost, čak i oni koji se ne približavaju ni alkoholu ni cigaretama imaju veće šanse oboljeti od raka jednjaka ako piju vrući čaj, upozoravaju znanstvenici, ali priznaju kako ipak valja napraviti dodatne testove kako bi se odredilo koliko je ova praksa zaista štetna. Novo istraživanje u Kini pokazalo je da je pijenje čaja ugrijanog na više od 65 stupnjeva povezano s pet puta većim rizikom od raka jednjaka ako se kombinira s alkoholom i cigaretama.
Nema razloga za paniku
Znanstvenici tvrde kako je ova veza "biološki vjerodostojna", s obzirom na to da toplinska ozljeda vrućim čajem u jednjaku ometa funkciju njegove ovojnice da stvara svojevrsnu prepreku štetnim toksinima iz alkohola i cigareta. Iako podaci zvuče alarmantno, nema potrebe da prestanete piti čaj jer većina ga ljudi ionako pije hladnijeg od 65 stupnjeva, a to je "temperatura koja će teško uzrokovati rak", objašnjavaju stručnjaci za Daily Mail.
TOTALNI PREOKRET U ISTRAŽIVANJU O KAVI: Postoji mogućnost da uzrokuje rak, ova država ju već proglasila kancerogenom
Simptomi raka jednjaka
Rak obično zahvaća grlo i jednjak, i to uglavnom kod ljudi u 60-im i 70-im godinama života, a muškarci su više izloženi riziku od žena. U ranim stadijima ova vrsta raka najčešće ne uzrokuje nikakve simptome kada je tumor mali, ali kada počne rasti, javljaju se i simptomi. To može uključivati teškoće s gutanjem, lošu probavu ili žgaravicu, povratak hrane nakon jela, gubitak apetita i gubitak težine, ili pak bol u gornjem dijelu trbuha, prsima i leđima. Neprekidna žgaravica, pušenje, prevelika konzumacija alkohola tijekom duljeg razdoblja, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost te nezdrava prehrana siromašna voćem i povrćem poznati su čimbenici rizika.