Jedete li svakodnevno kobasicu ili salame, povećavate rizik od raka gušterače za gotovo 20 posto, pokazuje novo istraživanje.
Čak i relativno male količine prerađenog mesa, povećavaju šanse od pojave opasnog raka. Rak gušterače se često zove 'tihim ubojicom', jer u ranoj fazi obično nema simptoma. Čak i kad se jave, simptomi su neodređeni - javlja se bol u leđima, gubitak apetita i gubitak težine.
Kad bolest bude dijagnosticirana, obično je riječ o zadnjim fazama, pa je i smrtnost od ovog karcinoma među najvećima - samo tri posto oboljelih žive duže od pet godina.
Glavni uzroci raka gušterače
Malo se zna o uzrocima raka gušterače, no očito je da pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola i pretilost, povećavaju šanse od oboljenja.
Švedski znanstvenici su u novoj studiji ustanovili da samo 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od ove bolesti za 19 posto. Ovu količinu pojest ćete ako jedete samo jedan hot dog ili pojedete par kriški salame. Jedete li prerađene mesne proizvode u količini od 100 grama na dan, rizik se povećava na 38 posto. Tko jede 150 grama prerađenog mesa dnevno, rizik od pojave raka gušterače penje se na 57 posto.
Konzumacija običnog crvenog mesa povećava rizik kod muškaraca, ali ne i kod žena. No i kod muškaraca jedenje mesa nije tako opasno kao pušenje cigareta, koje povećavaju šansu od oboljenja za 74 posto, u usporedbi s nepušačima.
'Rak gušterače ima vrlo malu stopu preživljavanja. Zbog toga je važno da shvatimo što povećava rizik od oboljenja', rekla je profesorica Susanna Larsson, s Karolinska Instituteta u Stockholmu.