Popularni prehrambeni tabui koncentriraju se na manje nečeg – poput soli, masti... No, nutricionisti ističu da zapravo trebamo više misliti što ćemo jesti, a ne što izbjegavati. Treba se koncentrirati na proizvode koji su bogati esencijalnim nutrijentima i pomažu održati zdravlje te poželjnu tjelesnu masu. Jedan od takvih proizvoda je mlijeko.
U Global Dairy Platform stoji: 'Samo u 2011. godini svjedočili smo mnoštvu objavljenih istraživanja diljem svijeta koja su otkrila/potvrdila povoljne učinke mliječnih proizvoda.' Navedimo samo neka:
• Američka studija objavljena u Current Nutrition and Food Science pokazuje da mlijeko osigurava neophodne nutrijente, bez negativnih učinaka na tjelesnu masu kod djece i adolescenata.
• U Australiji znanstvenici su otkrili da konzumacija mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti pomaže smanjenju rizika od povišenog krvnog tlaka, a da su istovremeno tekući mliječni proizvodi, bez obzira na sadržaj masti, povezani sa smanjenim rizikom od povišenog krvnog tlaka. Druga je skupina istraživača otkrila da uzimanje mliječnih proizvoda nije povezano s incidencijom debljine među djecom i odraslima.
• U Francuskoj je otkriveno da je visoka konzumacija mliječnih proizvoda i kalcija povezana s nižom incidencijom metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i poremećenim vrijednostima glukoze u krvi.
• Znanstvenici u Švedskoj otkrili su na uzorku od više od 15 000 žena da je dijeta s visokim udjelom masti (uključujući jogurt i mlijeko) povezana sa sniženim rizikom od invazivnog karcinoma dojke. Isto je otkriveno da je konzumacija mliječnih proizvoda povezana sa nižim rizikom od kardiovaskularne bolesti.
• Kanadska studija je otkrila da žene koje uzimaju najmanje 2 serviranja mliječnih proizvoda na dan imaju manje visceralne masne stanice od žena koje konzumiraju manje mliječnih proizvoda, dok je studija na premenopauzalnim ženama crne rase u SAD-u pokazala da je uzimanje niskomasnih mliječnih proizvoda povezano s manjim postotkom masti u tijelu.
• Nedavno je objavljeno istraživanje provedeno u Danskoj prema kojem konzumacija sira ne povećava koncentracije ukupnog i LDL kolesterola u plazmi.
Mliječni proizvodi ne samo da hrane ljude tijekom cijelog životnog vijeka već cijela mliječna industrija pomaže promoviranju socijalnog, ekonomskog i javnozdravstvenog napretka. http://www.vitamini.hr/