Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje kruha nego prije 20 godina. Nutricionistica Nađa Radonjić za Prva TV objasnila je kako ta namirnica utječe na debljanje, piše Mondo.
"Ne bih rekla da je velika količina kruha urok pretilosti. Kroz povijest smo jeli mnogo više kruha nego danas. Mislim da smo ideju kruha zamijenili na pogrešan način", siknula je.
"Često u praksi čujem: 'Mi vam nismo ona primitivna obitelj koja jede beli kruh'. On, iznenadit ćete se, ali ima manje kalorija nego integralni kruh", objasnila je nutricionistica.
Radonjić je dodala da je bolji integralni kruh i da ima veću količinu vlakana, minerala i vitamina.
"To zrno je mnogo bogatije od rafiniranog, bijelog pšeničnog. Integralni kruh ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni kruh. Kruhu nije mjesto uz rižu i krumpir, što naša kultura ponekad podrazumijeva", rekla je stručnjakinja.
Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje kruha nego prije 20 godina.
Pšenični kruh je najgori
Nutricionistica je istaknula da kruh ne treba izbaciti iz prehrane. Naravno, osim ako ne podnosite gluten.
"Integralni kruh ima B vitamina i korisnih sastojaka i ne treba ga tek tako izbaciti, ali ga treba tretirati kao obrok sam po sebi", dodala je.
Kada je riječ o crnom kruhu, nutricionistica Radonjić istakla je da bi crni integralni kruh bio najzdravija opcija. Ako želite izbjeći gluten, iz prehrane morate izbaciti ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u kruhu.
Nutricionistica je poredala vrste kruha od najgorih do najboljih. Prema njenom mišljenju, najgori bi bio pšenični kruh, dok bi raženi i ječmeni trebalo što češće uvrstiti u prehranu.
POGLEDAJTE VIDEO: Petru Trubiću medvjedice doslovno jedu iz ruke i to, vjerovali ili ne, bombone