Zeleno povrće Zelena salata, endivija, špinat, kupus, blitva, kelj...Koliko god je ovo povrće zdravo, toliko može biti i opasno. Ono može biti zagađeno gnojivom, prljavom vodom i prljavim rukama prije nego uopće dođe do vas. Stoga je jako važno da ga dobro operete kao i da koristite posebne daske za rezanje povrća, a posebno za sirovo meso da ne bi prilikom pripreme hrane prešle bakterije s mesa na povrće.
Jaja Omiljeno jelo za doručak može biti opasno zbog salmonele. Bakterije se mogu skrivati unutar jajeta pa je jako važno da ga pravilno termički obradite da se ubiju klice. Prije nego ih konzumirate, jaja obavezno držite u hladnjaku.
Tuna Tuna može sadržavati skombrotoksin koji izaziva grčeve i glavobolju. Ako nakon ulova tuna nije na hladnome može ispuštati toksin koji se ne može uništiti kuhanjem.
Kamenice Ako je voda iz kojih su izvađene zagađena, vjerojatno su i kamenice zagađene. A takve kamenice ako su poslužene sirove ili nedovoljne kuhane mogu izazvati mučninu, povraćanje i proljev.
Krumpir Pravilno kuhani krumpir teško da će izazvati bolest, ali pripazite na krumpir salate, pogotovo one iz restorana. Postoji opasnost prijenosa bakterija (poput salmonele, listerije ili E. coli) s jedne namirnice, najčešće mesa, na krumpir.
Sir Sir može biti zaražen bakterijama poput salmonele i listerije, koja je toliko opasna da može izazvati pobačaj.
Sladoled Sladoled može biti zagađen salmonelom i stafilokokom.
Pšenične klice Iako su pšenične klice vrlo zdrave, one su ujedno i jako podložne kontaminaciji bakterija. Zbog toga se savjetuje da ih stariji ljudi, djeca i osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom izbjegavaju.
Jagode, maline, kupine Vjerovali ili ne, otkriveni su slučajevi epidemije hepatitisa A u Americi koji su povezani s zaleđenim jagodama, a maline su povezane s bakterijom Cyclospora koja izaziva proljev, dehidraciju i grčeve.
Maslac od kikirikija Nažalost i maslac od kikiririja je znao biti izvor salmonele.
Svježe mlijeko Svježe mlijeko koje na vaš stol dolazi direktno nakon mužnje krave i nije najbolja ideja, jer bi u vašoj čaši mogle završiti brojne bakterije poput salmonele, Campylobacterije i E. Coli. To izbjegavajte pogotovo ako ste trudni i imate oslabljen imunitet, piše healthyliving.msn.com.