Stres je okidač zbog kojeg organizam "zove" hranu, a čovjek je unosi i kad za to nema potrebe. Najčešće tako da ni ne osjeti što i koliko jede. Nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho u knjizi Zdravi i fit navodi namirnice koji su pravi "uznemirivači" organizma te objašnjava što se događa u tijelu nakon njihove konzumacije.
arti-201010040018006Slane grickalice, sendviči Povećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Bit ćete razdražljivi, umorniji i ubrzo ponovno gladni.
Slatke grickalice Unos šećera izazvat će pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, čak i poteškoće s vidom te agresivnost. Pojedete li ih navečer teže ćete zaspati, a i izgubiti želju za seksom jer će šećerna injekcija snage djelovati vrlo kratko. Dok dođete do postelje splasnut će. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.
Ljute grickalice Ubrzivači organizma poput đumbira, hrena i čili papričica dobri su, ali ciljano. Nipošto ne dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobiva novu energiju i miješa je sa stresom te ga potencira. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte konzumirati navečer prije spavanja.
Kava Crni napitak izvor je stimulansa — kofein (potiče stvaranje hormona stresa, nakuplja salo oko struka, oštećuje srce i mozak), teobromin i teofilin (razbuđuju te mogu izazvati probleme sa spavanjem).
Čaj Tamni čajevi puni su kofeina, oni čajevi koji sadrže bergamot i službeno su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kave nakon jela jer umanjuju apsorpciju željeza.
Alkohol Svako ispijanje alkohola u vrijeme gužve na poslu kobno je jer se on pod djelovanjem inzulina pretvara u mast i taloži na jetra. Ona zbog toga ne može obnašati svoju funkciju filtra, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom. Toksini ostaju u tijelu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka kobno je.
Gazirana pića Kombinacija kofeina i šećera te umjetnih boja – stres u bočici! Nekoliko decilitara hladnog napitka tek će kratko osvježiti, šećer će jurnuti u krv, sjesti na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete kratko biti hiperaktivni. Do iduće bočice.
Crveno meso Sastojci iz junetine, govedine... podižu razinu dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.
Vezani članci:
arti-201011230458006 arti-201010040018006 arti-201005120386006 arti-201011100561006