Znanstvenici su proučili podatke o američkim prehrambenim navikama i raku kod 74.246 medicinskih sestara i 46.804 medicinskih tehničara za razdoblje koje obuhvaća više od 20 godina. Podijelili su ispitanike u pet skupina ovisno o tome kolika je vjerojatnost bila da njihove prehrambene navike pridonose upalnim procesima. U usporedbi s osobama koje su jele namirnice koje imaju najmanje izgleda izazvati upalne promjene osobe koje su se hranile namirnicama koje imaju najveće izglede izazvati upalu imale su 32 posto veće izglede dobiti kolorektalni rak, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Oncology.
Namirnice koje izazivaju rak
“Obrazac prehrane koji je povezan s višim razinama upale kronično će stimulirati crijeva vodeći u proizvodnju trajno visokih razina cirkulirajućih medijatora upale koji mogu pridonijeti razvoju raka", kazao je voditelj studije Fred Tabung, znanstvenik iz harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu. “Takva prehrana koja potiče upalu ima visoki udio crvenog i prerađenog mesa, iznutrica, prerađenih žitarica i zaslađenih napitaka i nizak unos čaja, kave, tamnožutog povrća i zelenog lisnatog povrća”, kaže Tabung.
Muškarci s prehranom koja najviše potiče upalne procese imali su 44 posto veće izglede razviti kolorektalni rak u odnosu na muškarce koji su se hranili namirnicama koje imaju najmanje izgleda razviti upalne promjene, pokazalo je istraživanje. Žene koje su u prehrani imale najveći udio namirnica koje potiču upalu imale su 22 posto veće izglede za kolorektalni rak. Kod muškaraca i kod žena veza između namirnica koje potiču upalu i rizika kolorektalnog raka bila je čvrsta za sve anatomske lokacije na kojima se takav rak pojavljuje osim za rak rektuma kod žena.
Preventivne mjere
Rizik od pojave kolorektalnog raka bio je čak i viši među pretilim muškarcima, vitkim ženama te muškarcima i ženama koji nisu konzumirali alkohol. Neki od najvažnijih faktora rizika za kolorektalni rak su slučajevi u obitelji, postojanje polipa i nekog drugog raka kod pacijenta, određene bolesti poput ulceroznog kolitisa te izbjegavanje sistematskih pregleda, pokazala su ranija istraživanja. Nepušenje, održavanje normalne težine i uzimanje aspirina povezani su s nižim rizikom od raka debelog crijeva. Ograničenje istraživanja je što se oslanjanlo na to da se ispitanici točno prisjete što su jeli i pili.
Unatoč tomu, zaključci istraživanja pružaju nove dokaze da tipična zapadna prehrana, puna namirnica koje potiču upalne procese poput mesa i prerađenih žitarica i s malo voća i povrća, može voditi u zdravstvene probleme, kaže Ursula Schwab, nutricionistica s istočnofinskog sveučilišta u Kuopioju koja nije bila uključena u istraživanje. “Ovo istraživanje pruža nove dokaze uz ranija istraživanja koja su pokazala da je prehrana koja potiče upale povezana s nekoliko vrsta bolesti uključujući rak, dijabetes tip 2 i kardiovaskularne bolesti", kaže Schwab.