Zašto je sok od naranče tako dobar uz zobenu kašu? I što to u maslinovom ulju poboljšava svojstva rajčice? Novi dokazi pokazuju da određene kombinacije namirnica nude daleko veće koristi nego što bi to mogle ijedna od njih zasebno.
Epidemiolog David R. Jacobs ovaj fenomen naziva "sinergija hrane". Pogledajte 10 kombinacija koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i istjeruju nepoželjne iz našeg tijela.
1. Špinat i cikla Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cikle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle.
2. Rajčice i maslinovo ulje Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i rajčica nego itko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombiniranje rajčica sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena.
3. Govedina i mrkva Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. osim toga govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sustav.
4. Zeleni čaj i limun Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog.
5. Češnjak i riba Riblje ulje koje smanjuje kolesterol i sastojci češnjaka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija.
6. Crveno meso i ružmarin Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz mesa.
7. Sok od naranče i zobena kaša Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol.
8. Jabuke i crveno vino Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.
9. Borovnice i grožđe Obje namirnice pršte antioksidantima no kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom.
10. Orašasti plodovi, sjemenje i suho voće Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače.
Prethodni članci:
arti-201003230185006 arti-201003220548006 arti-200912300245006 arti-200910270040006 arti-201003110740006 arti-200912100038006