Jedan dio odgovora leži u kemiji i načinu funkcioniranja našeg mozga, drugi u hrani koju konzumiramo, a treći moguće i u našoj genetici.
Naime, jedna od pretpostavki je da su roditelji čokoholičara uglavnom imali naglašene preferencije za slatkim.
Pozitivne životne situacije dovode do izlučivanja kemikalija u mozgu koje stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva, a sličan učinak ima i pojedina hrana, poput čokolade.
Čokolada sadrži nekoliko stotina aktivnih supstanci, od kojih neke djeluju kao blagi antidepresivi i živčani stimulansi te djeluju na centre u mozgu odgovorne za osjećaje nagrađivanja.
Unatoč tome, da bismo postali ovisni o čokoladi, dnevno bi trebali unositi po nekoliko kilograma! Tako da kao stvarni razlog ovisnosti jedino možemo navesti njezina ugodna organoleptička svojstva, to jest, u ustima lako topljive masti i šećere!
Zamjene za čokoladu
Dobre zamjene za čokoladu su rogač (može se koristiti u kolačima i kremama za torte), svježe voće ili suho, poput smokvi, grožđica i ananasa te orašasti plodovi (budite oprezni s količinama).
Još je važnije paziti na svakodnevni odabir kvalitetnih namirnica, s obzirom da će to biti ključni korak u regulaciji želje za čokoladom. Namirnice poput cjelovitih žitarica sporije će otpuštati glukozu u krv, time će i napadaji gladi i želje za slatkim biti manji.
Redovno konzumirajte namirnice poput sojinog i kravljeg mlijeka, sjemenki suncokreta, graha, graška, banana, riba ili puretine. One su izvor aminokiseline triptofan, iz koje nastaje tzv. hormon sreće, pa nećete imati potrebu posegnuti za čokoladom za bolje raspoloženje.
Redovnom konzumacijom ribe i lanenih sjemenki te smanjenim unosom namirnica životinjskog porijekla, suncokretovog, sojinog i kukuruznog ulja, postići ćete dobar omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina, važnog za regulaciju bezvoljnosti i depresije.
Imajte na umu pravilo srednjeg puta ili umjerenosti te ukoliko odlučite konzumirati čokoladu, izaberite zdraviju varijantu s većim udjelom kakaovca i odaberite manje količine!
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma