Jabuke
Rečenica "jabuka na dan drži liječnika dalje od kuće" zapravo je prilično točna. Jabuke sadrže polifenole koji imaju antikancerogena svojstva. Polifenoli su biljni sastojci koji mogu spriječiti upalu, kardiovaskularne bolesti i infekcije. Neka istraživanja sugeriraju da polifenoli posjeduju antikancerogena svojstva.
(Foto: Pixabay)
Istraživanje iz 2018. objavljeno u časopisu Journal of Food and Drug Analysis sugerira da floretin iz jabuke značajno spriječava rast stanica karcinoma dojke, a istovremeno ne utječe na normalne stanice.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Znanstvenici su pokazali veliko zanimanje za ovo voće zbog antioksidativnih svojstava i potencijalnih zdravstvenih dobrobiti. Istraživanje Nutrition and Cancer pokazuje da spoj antocijanin iz kupina snižava markere za rak debelog crijeva.
(Foto:Thinkstock)
Mrkva
Mrkva sadrži nekoliko osnovnih hranjivih sastojaka, uključujući vitamin K, vitamin A i antioksidanse. Mrkva također sadrži velike količine beta-karotena koji je odgovoran za izrazitu narančastu boju.
(Foto: Pixabay)
Nedavna istraživanja otkrivaju da beta-karoten igra vitalnu ulogu u podržavanju imunološkog sustava i može spriječiti određene vrste raka. Osam istraživanja pokazalo je da beta-karoten ima veze sa smanjenjem rizika od raka dojke i prostate. Druga analiza pokazuje da veća konzumacija mrkve smanjuje rizik od razvoja raka želuca za 26 posto.
Masna riba
Masna riba, uključujući losos, skušu i inćune, bogata je esencijalnim hranjivim sastojcima, poput vitamina B skupine, kalija i omega-3 masnih kiselina.
Jedno je istraživanje otkrilo da su ljudi čija je prehrana bila bogata slatkovodnom ribom imali 53 posto manji rizik za rak debelog crijeva u odnosu na ljude koji ju nisu konzumirali. Druga studija otkrila je da konzumiranje ribljeg ulja čak kasnije u životu ima veze sa značajno nižim rizikom za rak prostate.
(Foto: Pixabay)
Mahunarke
Mahunarke poput graha, graška i leće, sadrže mnogo vlakana, što može pomoći da se smanji rizik od nastanka raka. Velika analiza 14 velikih istraživanja pokazuje povezanost veće potrošnje mahunarki i nižeg rizika od kolorektalnog karcinoma.
Druga studija ispitivala je odnos između unosa vlakna iz mahunarki i rizika od raka dojke. Rezultati studije pokazuju da prehrana bogata ovim vlaknima smanjuje rizik od razvoja karcinoma dojke za 20 posto.
(Foto: Pixabay.com)
Orasi
Prema Američkom institutu za istraživanje raka, svi orašasti plodovi pokazuju svojstva koja sprječavaju rak, ali znanstvenici su proučavali orahe više od ostalih vrsta.
Orasi sadrže spoj koji se zove pedunkulagin, koji tijelo pretvara u urolitin. Urolitini su spojevi koji se vežu na estrogene receptore i mogu igrati ulogu u sprečavanju raka dojke.
(Foto: Pixabay.com)