Muškarci koji konzumiraju jogurt dva puta tjedno mogu smanjiti rizik od razvoja raka crijeva, pokazali su rezultati najnovnijeg istraživanja.
(FOTO: Thinkstock)
Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu, a uključivala je praćenje čak 32 000 muškaraca u proteklih 25 godina. Došli su do zaključka kako je konzumiranje minimalno dvije porcije jogurta tjedno smanjilo rizik od pojave raka crijeva za čak 19 posto. No, razloge zašto je to tako i dalje nemamo, iako znanstvenici pretpostavljaju da su uzrok dobre bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Znanstvenici su za vrijeme istraživanja svake četiri godine proučavali detaljne informacije o životnom stilu i prehrani muškaraca, a pogotovo o količini konzumiranog jogurta. Iako su se promjene zbog konzumiranja jogurta vidjele kod muškaraca, kod žena situacija nije bila takva.
Rak crijeva je četvrti najčešći tip raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, s gotovo 42 000 dijagnosticiranih pacijenata godišnje.
Pročitajte još:
- 5 znakova da vaše nadutost može znak ozbiljne bolesti
- Znanstvenici upozoravaju: Sve više mladih, pretilih ljudi obolijeva od raka
- Rak debelog crijeva: simptomi koje ne biste smjeli ignorirati
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!