Muči li vas ponekad žgaravica, lijeva strana je definitivno ona na koju trebate leći. U istraživanju koje je provedeno gastroenterološkoj klinici na Floridi sudjelovalo je 20 ljudi. Pojeli su ručak u kojem je čak 61 posto kalorija imalo izvor u masnoćama, a one su te koje potiču žgaravicu.
Nakon toga su ispitanici legli vodoravno, a za vrijeme drijemanja svakome od njih stručnjaci su mjerili koliko dugo je osjećao žgaravicu. Utvrdili su da je žgaravica dulje trajala kod ljudi koji su ležali na desnom boku, piše Slobodna Dalmacija.
Uzrok je jednostavan tvrdi prof. William Ruderman voditelj istraživanja:
"Ako ležite na lijevom boku, želudac je položen niže. Želučana kiselina zbog koje i nastaje žgaravica se ne može podizati. Ako pak ležite na desnom boku, kiselina se mora negdje premiještati i obično krene prema jednjaku gdje uzrokuje žgaravicu."
Osim toga prof. Ruderman savjetuje da podignete uzglavlje što omogućuje da gravitacija zadrži slijevanje želučane kiseline prema gore.
Inače, nakon obroka dobro je otići u kratku šetnju koja će pomoći da hrana lagano prolazi kroz želudac i druge probavne organe.