Samo dvije žlice maslinovog ulja gotovo prepolovljuje rizik smrti od srčanih bolesti. Naime, dnevni unos od jedne žlice maslinovog ulja smanjuje rizik od oko 28 posto.
Rezultati nove španjolske studije se temelje na prehrani gotovo 41.000 odraslih u sklopu europske istrage o raku i prehrani, koja je započela prije 20 godina.
Iako istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, nije pokazalo da maslinovo ulje smanjuje broj smrtnih slučajeva od raka, jasno je da ima ogroman utjecaj na broj smrtnih slučajeva od srčanih bolesti.
Znanstvena potvrda
Rezultati su pokazali da je maslinovo ulje, jedno od najvažnijih po zdravlje korisnih faktora mediteranske prehrane (koja je bogata ribom, voćem i povrćem).
'Ovi su rezultati vrlo značajni. Ovo je potvrda da je maslinovo ulje dobro za srce', rekao je dr. Charles Knight iz Britanskog društva za kardiovaskularne bolesti.
Maslinovo ulje je bogato zdravim mononezasićenim mastima i polifenolima, spojevima koji mogu smanjiti upalne procese u tijelu, a možda i smanjiti rizik od nastanka ugrušaka.
Španjolski istraživači su proučavali podatke o prehrambenim navikama 40.622 muškaraca i žena između 29 i 69 godina. Njihov cilj je bio ustanoviti učinak maslinovog ulja na stopu mortaliteta.
Podaci su pokazali da su osobe koje su umrle od posljedica srčanih bolesti bile među najmanjim potrošačima maslinovog ulja. Među onima koji su dnevno unosili preko 29 grama ili više - što je tek nešto više od dvije žlice - uočena je 44 posto manja vjerojatnost da će umrijeti od srčanih problema.