Postoji li doista veza između konzumacije maslaca i srčanih bolesti? Između 1920 i 1960, incidencija srčanih bolesti u SAD-u strmoglavo raste, te postaju ubojica broj jedan. U istom razdoblju potrošnja maslaca je pala s oko 8 kg po osobi godišnje na oko 2 kg. Ne treba imati doktorat u statistici za zaključak kako maslac nije uzrok srčanih bolesti.
Zapravo maslac sadrži mnoge hranjive tvari koje nas štite od bolesti srca:
arti-2010100109750061. Vitamin A Prva među njima je vitamin A koji je potreban za zdravlje štitnjače i nadbubrežne žlijezde koje igraju ulogu u održavanju pravilnog rada srca i krvožilnog sustava. Abnormalnosti srca i većih krvnih žila javljaju se kod beba rođenih od majki koje su imale manjak vitamina A. Maslac je u SAD-u izvor koji najbolje i najlakše apsorbira vitamin A.
2. Lecitin Maslac sadrži lecitin, tvari koja pomaže u pravilnoj asimilaciji i metabolizmu kolesterola i drugih masnoća sastojaka.
3. Niz antioksidanata Maslac također sadrži niz antioksidansa koji štite od slobodnih radikala koje oštećuju i slabe arterije. Vitamin A i vitamin E nalaze se u maslacu i imaju jaku antioksidantu ulogu. Maslac je vrlo bogat izvor selena, vitalnog antioksidansa kojeg po gramu sadrži više nego isto toliko grama haringe ili pšeničnih klica.
Maslac je također dobar izvor kolesterola u prehrani. Što? Kolesterol antioksidans? Da doista, kolesterol je moćan antioksidans koji preplavljuje krvotok kada se uzme previše štetnih slobodnih radikala - obično iz oštećenih masti u margarinu i visoko rafiniranom biljnom ulju. Istraživanje Medical Research Council-a je pokazalo kako ljudi koji jedu maslac imaju za upola manji rizik od razvijanja bolesti srca nego oni koji koriste margarine. 4. Ima antikancerogeno djelovanje U 1940-im godinama istraživanje je pokazalo kako povećan unos masnoća uzrokuje karcinom. Odustajanje od maslaca je ubrzano, a margarina, nekadašnje hrane siromaha - je prihvaćeno. No, tu je mali problem s načinom na koji je ovo istraživanje bilo predstavljeno javnosti. Popularni tisak zanemario istaknuti činjenicu kako "zasićene" masti koje se koriste u tim eksperimentima nisu prirodno zasićene masti, nego djelomično hidrogenirane masti ili otvrdnute - vrste koje se nalaze uglavnom u margarinu, ali ne i u maslacu.
Zapravo mnoge zasićene masti u maslacu imaju jako antikancerogena svojstva.
Maslac je bogat masnim kiselinama kratkog i srednje dugog lanca koje imaju snažan antikancerogeni učinak.
5. Linolna kiselina Maslac također sadrži konjugiranu linolnu kiselinu koje pruža odličnu zaštitu protiv karcinoma.
Vitamin A i antioksidansi u maslacu - vitamin E, selen i kolesterol – štite od karcinoma, kao i bolesti srca.
6. Maslac i imunološki sustav Vitamin A koji se nalazi u maslacu je bitan za zdrav imunološki sustav, a masne kiseline kratkog i srednjeg lanca također imaju svojstva jačanje imunološkog sustava. No, hidrogenirane masti i višak dugolančanih masnih kiselina u višestruko nezasićenim uljima i mnogim zamjenama za maslac imaju štetan učinak na imunološki sustav.
7. Maslac i artritis Wulzen faktor je sastojak jedinstven za maslac. Nizozemski istraživač Wulzen otkrio je kako štiti od kalcifikacije u zglobovima - degenerativnog artritisa , štiti od otvrdnuća arterija, katarakte i kalcifikacije hipofize. Nažalost, ova vitalna tvar je uništena tijekom pasterizacije. Telad hranjena pasteriziranim ili obranim mlijekom razvija krutost zglobova i ne napreduje. Njihovi simptomi su obrnuti kada im se u prehrani doda sirova maslačna mast.
8. Maslac i osteoporoza Vitamini A i D u maslacu su bitni za pravilnu apsorpciju kalcija i stoga neophodni za jake kosti i zube. 'Kuga' osteoporoze u zapadnim zemljama može biti s obzirom na činjenicu kako većina ljudi koristi obrano mlijeko umjesto cijelog misleći kako je to za njih bolje. Maslac ima također antikariogeni učinak, tj. štiti od propadanja zubiju.
9. Maslac i štitnjača Maslac je dobar izvor joda u obliku koji se dobro apsorbira. Potrošnja maslaca sprječava gušavost u planinskim područjima gdje nisu dostupni plodovi mora. Osim toga, vitamin A u maslacu je bitan za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde.
10. Maslac i zdravlje gastrointestinalnog sustava Masti sadrži glikospingolipide, posebnu kategoriju masnih kiselina koje štite od gastrointestinalnih infekcija, osobito u vrlo mladih i starijih osoba. Iz tog razloga djeca koja piju obrano mlijeko imaju proljev u tri do pet puta većem postotku od djece koja piju neobrano mlijeko.Kolesterol u maslačnoj masti potpomaže zdravlje crijevne stijenke i štiti od karcinoma kolona. Masne kiseline kratkog i srednjeg lanca štite od patogena i imaju jaki antigljivični učinak. Maslac stoga ima važnu ulogu u liječenju Candide. 11. Maslac i debljanje Zamisao kako maslac uzrokuje debljanje je tužna zabluda. Masne kiseline kratkog i srednjeg lanca koje se nalaze u maslacu ne pohranjuju se u masnom tkivu, ali se koriste kao brzi izvor energije. Masno tkivo u ljudi je sastavljeno uglavnom od masnih kiselina dugog lanca. One dolaze iz maslinovog ulja i polinezasićenih ulja kao i iz rafiniranih ugljikohidrata. Kako je maslac bogat hranjivim tvarima kada se konzumira daje osjećaj zadovoljstva. Može li biti da konzumacija margarina i drugih zamjena za maslac dovode do žudnje i prejedanja jer ti visoko rafinirani proizvodi ne daju tijelu ono što mu je potrebno?. 12. Maslac za rast i razvoj Mnogi čimbenici na maslacu osigurati optimalan rast djece. Glavni među njima je vitamin A. Pojedinci koji su bili lišeni dovoljne količine vitamina A tijekom gestacije najčešće imaju uska lica i slabiju koštanu strukturu, mala nepca i nepravilni smještaj zubiju. Ekstremna deprivacija vitamina rezultira sljepoćom, problemima s kostima i drugim malformacijama. Pojedinci koji dobivaju optimalnu dozu vitamina od začeća, imaju široka zgodna lica, jake i ravne zube i odličnu koštanu strukturu. Vitamin A igra važnu ulogu u razvoju spolnih karakteristika. Telad hranjena zamjenama za maslac se razbole i umru prije postizanja zrelosti.
X faktor kojeg je otkrio je dr. Weston Price (sada se vjeruje kako je to vitamin K2) je također bitan za optimalan rast. On je prisutan samo u krava koje se hrane na zelenim pašnjacima. Kolesterol koji se nalazi u maslačnoj masti igra važnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava. Majčino mlijeko je puno kolesterola i sadrži preko 50 posto kalorija kao maslac. Dijete s niskim postotkom masnoća u djece povezane su s slabim dobivanjem na težini. Ipak dijete s niskim postotkom masnoća često se preporučuje za mlade! Djeca trebaju mnogo faktora iz maslaca i drugih životinjskih masti za optimalan razvoj.
Izvor.wapf
http://www.mojdoktor.hr/
Prethodni članci:
arti-201010010975006 arti-200809120499006