Uzrok oko 11 mlijuna smrti godišnje je loša prehrana, pokazala je studija objavljena u časopisu The Lancet u kojoj su znanstvenici analizirali prehrambene navike ljudi u 195 zemalja svijeta te uzeli u obzir uzroke smrti poput srčanih udara, određenih vrsta tumora i dijabetesa te pušenja.
"Ovo istraživanje pokazalo je da je prehrana siromašna nutrijentima vodeći uzrok smrti u mnogim zemljama diljem svijeta", kaže autorica studije Ashkan Afshin sa Instituta za zdravlje Sveučilišta Washington. "Nezdrava hrana gora je za zdravlje od duhana i visokog krvnog tlaka", dodaje Afshin.
(FOTO: Pixabay)
"Globalno gledano ovo otkriće može poslužiti kao podsjetnik da kada govorimo o borbi protiv gladi i poboljšanju zdravlja ljudi diljem svijeta, ne možemo govoriti samo o hrani, već je bitno kakva je ona. Nećemo riješiti problem grickalicama od rafiniranih ugljikohidrata i gaziranim pićima - oni će dovesti populaciju korak bliže bolestima i smrti", kaže Afshin.
Zemlje u kojima se najbolje jede su Izrael, Francuska, Španjolska i Japan. One imaju najnižu stopu smrtnosti uzrokovane prehrambenim navikama.
"Općenito, riječ je o zemljama koje imaju prehrambene navike najbliže Mediteranskoj dijeti, odnosno jedu puno voća i povrća, orašastih pldovoa i zdravih ulja (maslinovo i ulje iz masnih riba poput lososa)", objašnjava autorica studije.
Pročitajte još:
- Sreća na prirodni način: u 5 lakih koraka povećajte razine serotonina
- Simptomi visokog krvnog tlaka koje ne smijete ignorirati jer mogu biti kobni
- Dalmatinci imaju najzdraviju prehranu na svijetu, a sve ih je više pretilo
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!