Profesor David Ludwig s Harvarda osporava važeću preporuku Američke akademije pedijatara da ljudi svih životnih dobi dnevno piju tri porcije mlijeka s manjim udjelom masti.
Profesor pedijatrije s Harvard Medical School, kaže da je mlijeko s manjim udjelom masti ipak puno prirodnih šećera i kalorija te da postoji druga kruta hrana koja pruža adekvatne količine kalcija (zeleno lisnato povrće poput kelja, sjemenke, orašasti plodovi, grah i riba). Naime, mlijeko s dva posto mliječne masti u jednoj šalici donosi 122 kalorije i 12,3 grama šećera.
Izbacivanje masnoća smatra nerazumnim jer su masti u hrani s razlogom, primjerice usporavaju probavu i pružaju osjećaj sitosti nakon obroka. U većini proizvoda izostanak masti ionako se nadomjesti šećerom što nikako nije dobro za krvne žile i gubitak težine.
A čokoladno mlijeko s manjim udijelom masti je po njegovom mišljenju još gore, jer ima jednaku količinu kalorija kao i nezaslađeno punomasno mlijeko, tek tri grama manje zasićenih masti i 15 grama više šećera.
Ludwigova studija sugerira da ljudi zapravo i mogu bez mlijeka. On osobno nema ništa protiv da netko povremeno pije mlijeko, no tvrdi da je nepotrebno na dnevnoj bazi piti tri čaše mlijeka. Ovu preporuku smatra neznanstvenom tvrdnjom koju podupire tek dobar marketing mliječne industrije.
Što je s djecom?
'Poticati djecu da piju mlijeko je siguran način da dobiju preporučene doze kalcija. Djeca mlađa od dvije godine trebala bi piti samo punomasno mlijeko jer je to nužno za razvoj mozga', rekla je Lisa Kaufman, pedijatrica iz New York Cityja. Ona smatra da je nerealistično očekivati da će djeca jesti puno zelenog lisnatog povrća pa je pijenje mlijeka lakše postići.