Fino i povoljno /

Konzervirana riba kao zdrav i ekološki održiv izvor proteina

Image
Foto: pixabay

Konzumacija konzervirane ribe smanjila se razvitkom modernih tehnologija smrzavanja i transporta, no u posljednje vrijeme se sve češće može pronaći na jelovnicima

15.2.2020.
9:00
pixabay
VOYO logo

U mediteranskoj prehrani riba je jedan od glavnih izvora proteina, a sadrži i mikronutijente poput omega-3 masnih kiselina i vitamina D. No tune, lososi, orade i ostale ribe koje se često nalaze na našem jelovniku u posljednjih su nekoliko godina opasno ugrožene zbog prekomjernog izlovljavanja. 

Prema izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda iz 2018. godine, 33% svjetske morske populacije je prekomjerno izlovljeno, dok je gotovo 60% na samoj granici izlovljenosti. Tek je 7% vrsta sigurno od prekomjernog izlovljavanja, a među njih spadaju manje ribe poput skuše, papaline i inćuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj problem prepoznali su i brojni svjetski restorani pa se tako na njihovim menijima sve češće može pronaći konzervirana riba. 

Image
Foto: pixabay

(FOTO: pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto konzervirano?

Nejčešće vrste koje se konzerviraju su upravo one koje su najsigurnije od prekomjernog izlovljavanja. Osim što su te vrste ekološki prihvatljiviji izbor, sadrže manje štetnih tvari poput žive i teških metala. Te tvari akumuliraju se kroz hranidbeni lanac što znači da velike ribe koje se hrane manjima u sebi zadržavaju veće količine štetnih tvari. 

Još jedna prednost konzervirane ribe je to što se lako skladišti, a kvalitetu može zadržati do čak 7 godina. 

Kako prepoznati kvalitetnu konzerviranu ribu?

Riba u konzervi trebala bi biti cijela ili u obliku fileta, ne u komadićima, jer je cijela riba manje procesirana. Najzdraviji oblik konzerviranja je u maslinovom ulju, a najbolje bi bilo da riba nije ulovljena mrežom nego upecana. Ako se za lov koristi mreža, u njoj mogu zapeti i umrijeti mnoge vrste morskih bića koje nisu za konzumaciju. Bitno je obratiti pažnju i na cijenu. Iako veća cijena ne znači uvijek kvalitetniji proizvod, većinom se u konzerve vrlo niske cijene stavljaju manje kvalitetne ribe. 

Image
Foto: pixabay

(FOTO: pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pripremati konzerviranu ribu?

Ako se radi o kvalitetnoj ribi, mnogo pripreme nije potrebno. Možete ju jesti sa svježim povrćem i krekerima kao lagani obrok te dodati u salatu ili na tjesteninu. Ako ribu želite jesti toplu, dobra je ideja popržiti ju na tavi s malo sušenih rajčica, kapara i špinatom te sve zajedno poslužiti uz tostirani kruh. Ako je riba u konzervi u kvalitetnom maslinovom ulju, nemojte ga baciti nego njime začinite salatu

Image
Foto: Thinkstock

plava riba reprezentativne vrste

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo