Djeca koja u prehrani imaju mnogo kalcija imaju i manji rizik za prijevremenu smrt od moždanog udara, ali i drugih bolesti, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli britanski i australski znanstvenici.
Istraživači iz britanskoga grada Bristola i australskoga Brisbanea proveli su istraživanje koje je trajalo 65 godina, a u koje je bilo uključeno 4 374 ljudi.
Istraživanje je pokazalo da bi količina mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani mogla utjecati na duljinu života.
Pokazalo se da što je veći unos kalcija u djetinjstvu, to je manji rizik za smrt zbog moždanog udara.
Osim toga, djeca koja su u prehrani imali najviše mliječnih proizvoda i kalcija imala su i općenito najmanju smrtnost.
U članku objavljenom u časopisu Health, istraživači su zaključili: „Djeca koja su tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća imala prehranu bogatu kalcijem imala su manji rizik za smrt zbog moždanog udara. Nadalje, prehrana djeteta koja sadržava mnogo kalcija i mliječnih proizvoda povezana je s manjom smrtnosti zbog bilo kojeg razloga poslije u životu.“
Moždani udar treći je najčešći uzrok smrti u razvijenim zemljama. Samo se 26% ljudi koji dožive moždani udar posve oporavi.
Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.