Topla čokolada s mentom
Ništa nas bolje ne može oraspoložiti i utješiti od tople čokolade. S obzirom da je Dan čokolade s mentom, donosimo recept za vruću čokoladu obogaćenu začinskom biljkom koju su obožavali stari Rimljani i Grci, a volimo je i danas.
Sastojci za dvije velike šalice
- pola litre mlijeka
- dvije šalice slatkog vrhnja
- malo soli
- pola žličice ekstrakta paprene metvice
- 100 grama tamne čokolade
Postupak
Zakuhajte na laganoj vatri mlijeko, šalicu vrhnja i sol. Čokoladu razlomite na kockice i dodajte mlijeku i vrhnju kada zavrije te miješajte dok se ne otopi i sjedini pa dodajte ekstrakt mente.
U drugoj posudi umutite šlag i ukrasite svaku šalicu tople čokolade sa žlicom šlaga ili tučnog vrhnja.
(FOTO: Pexels)
Čokoladice punjene mentom
Sastojci
Za bazu:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- jedna žličica maslaca
Za punjenje:
- 180 grama mliječne čokolade
- 125 mililitara vrhnja za šlag
- žličica maslaca
- četvrtina žličice ekstrakta peperminta
Postupak
Za bazu: Na pari otopite maslac i čokoladu izlomljenu na kockice pa kada se sjedine maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Potom otopljenom čokoladom namažite modlice i stavite u zamrzivač na deset minuta. Nakon što ste ih izvadili napunite ih filom i vratite u zamrzivač na pola sata.
Za punjenje ili fil: Na pari otopite čokoladu, maslac i vrhnje, maknite s vatre i ostavite da se ohladi pa dodajte ekstrakt mente. Napunite modlice obložene čokoladom, par puta njima lagano udarite o stol kako bi izišli mjehurići zraka pa ostatkom otopljene čokolade za bazu zagladite površinu, koja ustvari čini dno čokoladica. Vratite u zamrzivač a hlađenje.
(FOTO: www.profimedia.hr)
Čokoladna ploča s mentom
Sastojci
- 200 grama bijele čokolade
- 2 žličice maslaca
- 200 grama mliječne čokolade
- četvrtina žličice ekstrakta mente
Na pari otopite maslac i mliječnu čokoladu koje ste prethodno izlomili na komadiće pa dodajte ekstrakt mente. U drugoj posudi isto učinite s bijelom čokoladom i maslacem.
I jednu i drugu izlijte na papir za pečenje i čačkalicom izmiješajte da dobijete bijele i tamne šare pa ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne. Kad se stvrdnula izlomite ju na komade i poslužite.
(FOTO: www.profimedia.hr)