I kuhinja Dalmatinske zagore može biti bezglutenska. Tako od djetinjstva jede Renata Topić.
"Ja sam se navikla, pa mi nije problematično, ali ljudima koji se tek susreću s celijakijom bude problematično", kaže Renata.
Glutena, proteina iz pšenice, raži i ječma ima baš svuda, ne samo u žitaricama.
Renata jede što skuha sama kao i njezina kćer koja ima celijakiju. A budući da je vlasnica restorana, bezglutenska jela Dalmatinske zagore nudi i gostima. Samo se na jednu stvar nije uspjela naviknuti. Kruh bez glutena je, kaže, grozan.
"Ja volim izbjegavati kruh, kod mene je sendvič - pršut, sir pa opet pršut", kaže Renata.
Problem je s celijakijom što mnogi nemaju pojma da je imaju.
"Više od 90 posto oboljelih, znači više 40.000 u Hrvatskoj, ne zna da ima opasnu bolest koja je okidač za brojne druge", rekla je Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju.
A jednom kad ju dijagnosticiraju moraju posve promijeniti prehranu. Što nije jeftino.
"Mogu biti od 5 do 20 puta skuplji od običnog. Tjestenina 20 dag košta oko 25 kuna, kruh 200 grama ispod 20 kuna gotovo da ne može biti. Djeca traže od roditelja keksić, a keksić košta 25 kuna", dodaje Lah.
Slastice i kolače možete proizvoditi sami, naravno s bezglutenskim brašnom. Palačinke bez glutena su skuplje jer brašno ne košta 5 nego 25 kuna. I često pucaju. Teže ih je speći, malo su skuplje, ali inače nema nikakve razlike.
Fino je, a sve više ljudi vjeruje i zdravo. Hranu bez glutena promoviraju i Novak Đoković i Gwyneth Paltrow pa je takva prehrana postala hit.
"Ukoliko ne unosimo gluten u organizam, mi svejedno možemo imati uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Međutim, treba razlikovati celijakiju, alergiju na gluten i intoleranciju koja je najblaži oblik", objasnila je nutricionistica Diana Gluhak.
Činjenica je da glutena ima svuda, ali ne može se reći da je svima štetan.
"Ja osobno smanjujem unos glutena i pokušavam ga smanjiti jer sam osjetila da mi smeta, ali to kod većine ljudi može i ne mora biti slučaj", dodala je.
Ne jedenjem glutena ništa se ne gubi. Ali mnogi tvrde da se dobiva - bolji osjećaj u organizmu.