ISTRAŽILI SMO /

Je li gluten doista štetan sastojak ili samo novi trend prehrambene industrije?

Gluten mnogima uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe. 90.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od celijakije i gluten mora izbjegavati. No mnogi to čine jer vjeruju da je bezglutenska prehrana za njih zdravija

16.5.2016.
22:43
VOYO logo

I kuhinja Dalmatinske zagore može biti bezglutenska. Tako od djetinjstva jede Renata Topić

"Ja sam se navikla, pa mi nije problematično, ali ljudima koji se tek susreću s celijakijom bude problematično", kaže Renata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glutena, proteina iz pšenice, raži i ječma ima baš svuda, ne samo u žitaricama. 

Renata jede što skuha sama kao i njezina kćer koja ima celijakiju. A budući da je vlasnica restorana, bezglutenska jela Dalmatinske zagore nudi i gostima. Samo se na jednu stvar nije uspjela naviknuti. Kruh bez glutena je, kaže, grozan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja volim izbjegavati kruh, kod mene je sendvič - pršut, sir pa opet pršut", kaže Renata. 

Problem je s celijakijom što mnogi nemaju pojma da je imaju. 

"Više od 90 posto oboljelih, znači više 40.000 u Hrvatskoj, ne zna da ima opasnu bolest koja je okidač za brojne druge", rekla je Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju.

A jednom kad ju dijagnosticiraju moraju posve promijeniti prehranu. Što nije jeftino. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu biti od 5 do 20 puta skuplji od običnog. Tjestenina 20 dag košta oko 25 kuna, kruh 200 grama ispod 20 kuna gotovo da ne može biti. Djeca traže od roditelja keksić, a keksić košta 25 kuna", dodaje Lah. 

Slastice i kolače možete proizvoditi sami, naravno s bezglutenskim brašnom. Palačinke bez glutena su skuplje jer brašno ne košta 5 nego 25 kuna. I često pucaju. Teže ih je speći, malo su skuplje, ali inače nema nikakve razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fino je, a sve više ljudi vjeruje i zdravo. Hranu bez glutena promoviraju i Novak Đoković i Gwyneth Paltrow pa je takva prehrana postala hit. 

"Ukoliko ne unosimo gluten u organizam, mi svejedno možemo imati uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Međutim, treba razlikovati celijakiju, alergiju na gluten i intoleranciju koja je najblaži oblik", objasnila je nutricionistica Diana Gluhak

Činjenica je da glutena ima svuda, ali ne može se reći da je svima štetan.

"Ja osobno smanjujem unos glutena i pokušavam ga smanjiti jer sam osjetila da mi smeta, ali to kod većine ljudi može i ne mora biti slučaj", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne jedenjem glutena ništa se ne gubi. Ali mnogi tvrde da se dobiva - bolji osjećaj u organizmu.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo