ODGOVOR:
Batat ili slatki krumpir smijete jesti kao dijabetičar, preporučljivo je 'običan' krumpir zamijeniti slatkim ili ga jednostavno pripremati kao izvor ugljikohidrata u obroku.
U usporedbi s bijelim ili crvenim krumpirom batat ima znatno niži glikemijski indeks, međutim važno je voditi računa o načinu pripreme.
Dok kuhani batat ima poželjan (nizak) glikemijski indeks, pečenom se drastično povećava i bolje ga je izbjegavati. Bez obzira na njegovu visoku prehrambenu vrijednost, znajte da ni s najkvalitetnijom namirnicom ne smijete pretjerati jer ćete postići suprotan učinak.
Batat također ima jako antioksidativno djelovanje zbog obilja beta karotena i vitamina C, zbog čega može biti dobra prevencija od pojave upala i komplikacija dijabetesa.
U usporedbi s 'običnim' ima manje kalorija, a više vlakana, vitamina i minerala korisnih za dijabetičare. Sadrži i fotokemikalije koje sudjeluju u metabolizmu masti i glukoze. Uvrstite batat u svoj svakodnevni i tjedni jelovnik, ali ne zaboravite i na druge izvore kvalitetnih ugljikohidrata i raznovrsnost u prehrani.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma