ISTINA I LAŽ: /

Ovo morate znati prije nego idući put stavite hranu u mikrovalku

Image
Foto: Thinkstock

Mnogo puta ste čuli kako bi bilo dobro da se riješite mikrovalne pećnice. Otkrivamo četiri stvari koje su zapravo mit kada je riječ o pripremi hrane u mikrovalki.

1.8.2015.
17:19
Thinkstock
VOYO logo

Uništava hranjive tvari u namirnicama

Ovo je mit. Prilikom svakog oblika termičke obrade hrane izgube se određene hranive tvari. Dužim kuhanjem i jačom temperaturom se gubi više hranivih tvari, pa tako i neki vitamini mogu ispariti ukoliko namirnice predugo kuhate. Zato mikrovalna pećnica ima svoje prednosti. U njoj se hrana priprema kraće, na nižoj temperaturi i s manje vode što znači da će zadržati više hranjivih tvari.

Zračenje

Istina je da mikrovalke zrače, ali nije istina da će to ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Zračenje se mjeri od najviše frekvencije do najniže. Visokofrekventni oblici zračenja mogu oštetiti DNK i uzrokuju mnoge bolesti, ali mikrovalka nema toliko jako zračenje. One prolaze razne testove sigurnosti prije nego završe u trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otrovna hrana

Većina stručnjaka kaže kako nema preciznih dokaza da je hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici opasna po zdravlje odnosno otrovnija od namirnica koje se pripremaju na drugačiji način.

Posude

No, morate voditi računa pri odabiru posuda u kojima ćete pripremati namirnice u mikrovalnoj pećnici. Staklo ili keramičke posude su jedini materijali od kojih bi trebalo biti posuđe koje stavljate u mikrovalku. Metal, plastika ili kartonske kutije odnosno ambalaže u koje su pakirana gotova jela, nikako ne biste smjeli koristiti jer mogu izazvati požar između ostalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŽenaBlic/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo