Voće
Voće predstavlja savršen izvor vitamina, minerala i antioksidansa koji omogućavaju dodatnu ljetnu pogodnost tako što štite kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Uz to, bogato je vodom koja služi kao dodatni izvor tekućine.
(FOTO: Pixabay)
Jogurt
Jogurti čine izvrstan izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija. Također, osvježavaju i hlade pa su odličan izbor za tople dane.
(FOTO: Thinkstock)
Hladne juhe
Hladna juha za vrijeme vrućih dana pružit će osvježenje i nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem. Također, neće opteretiti probavu i tako dovesti do pregrijavanja.
(FOTO: Thinkstock)
Chilli
Iako se čini kao nelogičan odabir, dodavanje chillija u hranu zavara mozak koji misli da se pregrijavate pa dodatno potiče hlađenje.
(FOTO: Pixabay)
Svježi krastavci
Svježi krastavci su savršen odabir za ljetnu salatu. Puni su tekućine pa hidratiziraju i pomažu protiv nakupljanja vode u organizmu.
zaštita krastavaca mlijekom
(FOTO: Pixabay)
Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko hidratizira i dobar je izvor vitamina B12 koji smanjuje umor i iscrpljenost. Uz to, hladi tijelo za vrijeme vrućih ljetnih dana.
(FOTO: Pixabay)
Menta
Menta ima rashlađujuća svojstva i zbog toga je posebno korisna tijekom ljetnih mjeseci. Mentu se može dodati u salatu, tjesteninu, juhu, sok, limunadu i ledeni čaj.
kada se bere menta
(FOTO: Pixabay)
Čaj krizanteme
Čaj krizanteme ima rashlađujuća svojstva, stoga nije ni čudno da ga Kinezi već stoljećima piju. Također, on smanjuje tjelesnu temperaturu, djeluje osvježavajuće i koristi se u liječenju blage sunčanice.
(FOTO: Pexels)
Sandalovo drvo
Sandal, osim što ima brojna ljekovita svojstva, poznat je i po svom rashlađujućem svojstvu. U Indiji se hladna i aromatična sandalova pasta nanosi na čelo tokom vrućih ljetnih mjeseci.
(FOTO: www.profimedia.hr)
Sirovo povrće
Sirovo povrće, zajedno s voćem, osim vitamina i minerala sadrži i visoki udio vode što može pomoći da izbjegnete dehidraciju tokom ljetnih vrućina.
(FOTO: Pixabay)