Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kave navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.
Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sustav pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću.
Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli znanstvenici Politehničke škole Lausanne i Sveučilišta ETH u Zuerichu. Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kave nakon samo jedne ispijene šalice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tijekom cijelog dana bez neželjenih 'nuspojava'.
Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nosači aktivnih supstancija koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.
Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode, koje sadrže i neki ključan sastojak, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani.
Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.
Opisana tehnika ubuduće bi se mogla iskoristiti i za vremensko otpuštanje nutrijenata iz brojnih prehrambenih proizvoda na kontroliran način, kažu švicarski znanstvenici.