Nakon dužeg konzumiranja velikih količina, ove namirnice mogu najviše ugroziti kardiovaskularno zdravlje te čak i izazvati infarkt.
Pomfrit
Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer svaka sadrži mnogo nezdravih masti, koje bi trebale činiti mali postotak naše prehrane. "Od svih prženih užitaka, pomfrit se izdvaja kao najgori", rekao je doktor Atherton.
"Problem je u tome što naša tijela žude za natrijem i lošim mastima. Pokušajte zamijeniti pomfrit zdravim grickalicama na bazi biljaka koje su također ukusne", savjetuje kardiolog.
Prerađevine od mesa
Prerađeno meso, posebno kobasice, nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ova kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku i kobasice) povećava rizik od srčane insuficijencije. Ali suprotno popularnom vjerovanju, Atherton kaže da slanina nije najgora hrana u kategoriji, zbog većeg udjela zasićenih masti najgora je kobasica.
Crveno meso
Crveno meso ima značajnu količinu kolesterola i zasićenih masti i supstancu sličnu aminokiselinama, L-karnitin, koji je štetan za zdravlje srca. "Ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 posto u prehrani", rekao je kardiolog i dodao da, iako mnogi kažu da ne pripada crvenom mesu, to vrijedi i za svinjsko meso, koje je također puno zasićenih masti.
POGLEDAJTE VIDEO: Slade se kobasicama od 333 metra