dobar izgovor za slatko /

Dan čokolade zaslužuje čokoladnu tortu: Ovo je najjnednostavnija i najukusnija

Image
Foto: Pexels

Dan čokolade slavi se 27. siječnja. Istina, u SAD-u, no zašto se ne bismo i mi pridružili slavlju povodom ovako slatkog događaja?

27.1.2020.
14:26
Pexels
VOYO logo

Za Dan čokolade donosimo recept za Panama tortu, najjednostavniju čokoladnu slasticu koju možete pripremiti nakon posla i bit će desert za večeru. Slatki dani zaslužuju slatke zalogaje. Kalorije ostavite za sutra. Prvo stavite peći biskvit, a dok pećnica radi svoje, napravite kremu.

Sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskvit:

  • 8 jaja
  • 150 grama šećera
  • vanilin šećer
  • 50 grama čokolade
  • 150 grama badema ili lješnjaka
  • 80 grama brašna

Krema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 jaja
  • 150 grama šećera
  • 150 grama čokolade
  • 250 grama maslaca
  • 2 velike žlice ruma

Glazura:

  • 100 grama čokolade
  • 70 grama maslaca
  • žlica mlijeka
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Priprema

Na vatri otopite čokoladu, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli dobro izmutite mikserom žumanjke i šećer pa im dodajte čokoladu, brašno, mljevene bademe ili lješnjake (koje preporučamo prije lagano tostirati) i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Nikako mikserom, već drvenom ili plastičnom špatulom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjesu za biskvit izlijte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, a bočne stjenke namazali maslacem. Biskvit stavite peći u pećnicu ugrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Ispečeni biskvit prerežite natri dijela.

U međuvremenu dobro izmutite jaja sa šećerom i stavite ih kuhati na paru te dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne dobije na gustoći. Maknite ju s vatre i pustite da se ohladi. Maslac izradite mikserom te dodajte u ohlađeni fil. Sada je vrijeme da dodate i rum, a po želji i žlicu - dvije jake crne kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremu ravnomjerno rasporedite na biskvit, a tortu završite glazurom od čokolade koju ste pripremili tako što ste na laganoj vatri otopili maslac, dodali čokoladu i malo mlijeka te miješali dok niste dobili "staklenu" glazuru, odnosno čokoladu koja se cakli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo