Za Dan čokolade donosimo recept za Panama tortu, najjednostavniju čokoladnu slasticu koju možete pripremiti nakon posla i bit će desert za večeru. Slatki dani zaslužuju slatke zalogaje. Kalorije ostavite za sutra. Prvo stavite peći biskvit, a dok pećnica radi svoje, napravite kremu.
Sastojci
Biskvit:
- 8 jaja
- 150 grama šećera
- vanilin šećer
- 50 grama čokolade
- 150 grama badema ili lješnjaka
- 80 grama brašna
Krema:
- 4 jaja
- 150 grama šećera
- 150 grama čokolade
- 250 grama maslaca
- 2 velike žlice ruma
Glazura:
- 100 grama čokolade
- 70 grama maslaca
- žlica mlijeka
(FOTO: Pexels)
Priprema
Na vatri otopite čokoladu, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli dobro izmutite mikserom žumanjke i šećer pa im dodajte čokoladu, brašno, mljevene bademe ili lješnjake (koje preporučamo prije lagano tostirati) i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Nikako mikserom, već drvenom ili plastičnom špatulom.
Smjesu za biskvit izlijte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, a bočne stjenke namazali maslacem. Biskvit stavite peći u pećnicu ugrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Ispečeni biskvit prerežite natri dijela.
U međuvremenu dobro izmutite jaja sa šećerom i stavite ih kuhati na paru te dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne dobije na gustoći. Maknite ju s vatre i pustite da se ohladi. Maslac izradite mikserom te dodajte u ohlađeni fil. Sada je vrijeme da dodate i rum, a po želji i žlicu - dvije jake crne kave.
Kremu ravnomjerno rasporedite na biskvit, a tortu završite glazurom od čokolade koju ste pripremili tako što ste na laganoj vatri otopili maslac, dodali čokoladu i malo mlijeka te miješali dok niste dobili "staklenu" glazuru, odnosno čokoladu koja se cakli.