Cimet je začin koji se koristi u kuhinji i za poboljšanje okusa hrane već stotinama godina. Najviše se koristi kod slastica i u pekarskim proizvodima, ali je također i dobrodošli sastojak u mnogim glavnim jelima.
Cimet ima i značajne koristi za zdravlje, a pošto je najkorišteniji začin diljem svijeta, dobre su vijesti kod čega sve može pomoći:
1. Rak - cimet je značajan izvor cinamaldehida, spoja koji je je u nekoliko istraživanja potvrdio antikancerogena svojstva, posebno kod karcinoma pluća, debelog crijeva i dojke. Istraživanje iz 2015. provedeno na University Arizona, otkrilo je da cinamaldehid potiskuje metastaze raka debelog crijeva kroz inhibiranje upalnih odgovora koji pomažu ćelijama raka da rastu.
2. Veći potencijal za učenje - istraživači su miševe hranili cimetom i utvrdili su da su onda sposobniji naučiti nove vještine. Dodavanje začina u prehranu može biti novi način kako pomoći osobama s teškoćama u učenju.
3. Pomoć kod mršavljenja - postoje neki dokazi koji upućuju na povezanost konzumiranja cimeta i ubrzanja metabolizma. Brži metabolizam brže troši kalorije i povećava energiju. Dodavanje cimeta umjesto šećera u hranu, pomaže kod mršavljenja i smanjuje broj kalorija koje unosite.
4. Dijabetes - šećerna bolest tipa 2 u stalnom je porastu u proteklih nekoliko desetljeća, vjerojatno zbog populacije koja stari, a i zbog porasta pretilosti. Kineski istraživanje pokazalo je da su dijabetičari koji su dobili cimet kao dnevni dodatak u roku od tri mjeseca imali smanjenju razinu glukoze u krvi, kao i značajno smanjenje triglicerida u krvi.
5. Gljivične i bakterijske infekcije - listerioza i salmonela prenose se većinom preko hrane i mogu biti vrlo opasne kad nisu pod kontrolom. Cinamaldehid učinkovito može spriječiti bakterije i pomaže kod karijesa i neugodnog zadaha iz usta.
6. Alzheimerova bolest - cimet se pokazao obećavajućim u prevenciji i smanjenju amiloidna vlakana identificiranih kao jednim od čimbenika koji uzrokuju demenciju. Jedenje začina može čak dovesti poboljšanje kod ljudi koji su već pogođeni bolešću.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!