Zdrava grickalica /

Brazilski oraščić bogat je selenom i štiti od raka jetre

Image
Foto: Thinkstock

Hrskave grickalice su vrhunski izvor selena, koji može pomoći u prevenciji raka jetre. Samo jedan ili dva dnevno pružaju više od potrebne dnevne doze minerala

23.11.2017.
10:05
Thinkstock
VOYO logo

Selen je element u tragovima ključan za zdravlje jetre. U studiji iz 2016. godine, koja je uključivala 477.000 odraslih osoba, otkrilo se da ljudi s najvišom razinom selena imaju pet do deset puta manju vjerojatnost da će dobiti rak jetre od onih s najnižom razinom. Djelomično, to je zato što je selen potreban za glutation-peroksidazu - antioksidans i glavni detoksikacijski enzim - za rad jetre.

Jedan od najboljih načina za dobivanja dovoljno selena? Brazilski oraščići. Oni su nutricionistička 'elektrana', i samo jedan ili dva dnevno pružaju više od potrebne dnevne doze minerala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ih jesti: uživajte u njima kao i u bilo kojem drugom orahu, jedite ih same kao grickalicu, dodajte ih u zobene pahuljice ili jogurt, ili ih čak sitno sjeckane možete koristiti kao premaz za piletinu ili ribu

Kratki recept: brownies s braziliskim oraščićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 žlice margarina
  • 30 grama tamne čokolade
  • 130 grama brašna od cjelovitog zrna
  • 90 grama kakaa u prahu
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/4 velike žlice soli
  • 250 grama šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 bjelanjak
  • 1 izgnječena banana srednje veličine
  • 65 grama sjeckanih brazilskih oraščića
  • 70 grama sušenih brusnica

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite posudu za pečenje s malo brašna. Otopite margarin i čokoladu u mikrovalnoj na visokoj snazi ​​30 sekundi. Staviti sa strane.

2. Umutite brašno, kakao, prašak za pecivo i sol u veliku zdjelu. Pomiješajte zajedno sa šećerom, jajima, bjelanjakom, banom i smjesom od margarina i čokolade. Umiješajte smjesu banana i čokolade u brašno sve dok se dobro ne sjedini. Dodajte na vrh brazilske oraščiće i brusnice. Stavite u posudu za pečenje.

3. Pecite 30 minuta, ili umetnite čačkalicu u sredinu i pecite dok ne izađe s nekoliko vlažnih mrvica koja se prianjaju na nju. Hladite 30 minuta. Stavite na ploču za rezanje i izrežite na 12 browniea. Po želji pospite šećerom.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo