Pohana piletina jedno je od najpopularnijih jela, kojega se nikad ne možemo zasititi jer je tako ukusno. U Hrvatskoj je često na jelovniku uz neki prilog od riže ili krumpira. No, jeste li baš sasvim zadovoljni rezultatom koji ispadne svaki put?
Od začina pa do načina pripreme, sve je važno kako biste napravili najbolju pohanu piletinu i ništa ne smijete prepustiti slučaju. Stoga je stručnjak Carl Clarke otkrio najbolji recept za pohanu piletinu i podijelio vrhunske savjete o tome kako da vam meso svaki put ispadne hrskava, a sočno.
"Prije svega pripazite da kupite najbolju kvalitetu piletine koju si možete priuštiti od lokalnoga mesara. Mi ćemo odabrati pileća prsa kako bismo napravili mekanu piletinu", započeo je Carl za Metro pa dodao još nekoliko stvari koje morate imati na umu.
Kako pripremiti piletinu?
Prvo što trebate napraviti je ostaviti piletinu u slanoj vodi kako bi bila dobro začinjena.
"U jednu litru tekućine dodajte 10 grama soli i ostavite barem jedan sat. Morat ćete napraviti dovoljno salamure u koju ćete staviti meso i osigurati da je vlažna i dobro začinjena. Pazite da je ne zasolite previše ili ne držite previše u vodi jer bi mogla postati žilava. Umjesto vode, koristite mlaćenicu kako bi piletina bila još sočnija", savjetuje Clarke.
Nakon začina slijedi brašno
"Skinite većinu tekućine s piletine i stavite na zaseban tanjur da bude spremna za brašno. Možete koristiti bilo koje brašno. Neki ljudi vole začiniti brašno - mi to ne radimo, osim što dodajemo malo soli i papra. Začine stavljamo nakon što piletinu izvadimo iz friteze, no sve je stvar osobnoga izbora", kaže ovaj kuhar.
Kada komade piletine stavite u posudu s brašnom, on savjetuje da pokušate što manje dodirivati piletinu jer manje dodira rezultira ukusnijim jelom. Još jedan njegov savjet: Istresite višak brašna da se ne zgusne prije prženja.
Posljednja faza: prženje
Za prženje je najlakše koristiti tavu. Ulijte dovoljno ulja da možete "potopiti" piletinu i pažljivo stavite meso kako se ne biste opekli. Ulje bi trebalo biti idealno ugrijano na 160 stupnjeva. Piletinu pecite dok premaz ne postane zlatan i hrskav.
"Isjeckajte jedan komad da biste testirali je li dovoljno pržen. Ako je iznutra bijelo, onda je gotovo. Ovisno o veličini komada, trebalo bi otprilike pet do sedam minuta, ali nastavite provjeravati jer ne želite pretjerivati pa da vam meso na kraju bude suho i žilavo", zaključuje Clarke.