JEDNOSTAVNA PRIPREMA /

Kuhari se složili u jednome: Uz ovaj trik će pečeno povrće biti još ukusnije

Image
Foto: Shutterstock

Ako želite da vam povrće iz pećnice svaki put ispadne savršeno hrskavo, sočno i ukusno, stručnjaci predlažu ove jednostavne savjete

24.4.2025.
12:35
Shutterstock
VOYO logo

Pečeno povrće jedan je od najjednostavnijih, ali i najukusnijih načina pripreme koje svako jelo može podići na novu razinu, bilo da spremate brzinski ručak za obitelj ili bogati prilog za svečanu večeru.

Stručnjaci iz Simply Recipes savjetuju da povrće režete na jednake komade kako bi se ravnomjerno ispeklo. Ako su neki komadi premali, mogu izgorjeti dok se oni veći još nisu stigli ispeći. Idealno je da komadi budu debljine otprilike 1,5 cm.

Kada birate povrće za pečenje, važno je znati koje vrste najbolje reagiraju na visoke temperature. Pečenje povrća nije samo jednostavan način pripreme, već i prilika da izvučete maksimum iz svakog sastojka. Povrće poput mrkve, batata, cikle ili peršina tijekom pečenja oslobađa prirodne šećere, što rezultira bogatim okusom i privlačnom zlatnosmeđom bojom. S druge strane, povrće poput brokule, cvjetače i prokulica poprima zapečene, hrskave rubove koji daju dodatnu dimenziju teksturi i okusu.

Image
Foto: Pexels

Metoda za ukusno pečeno povrće

Ako želite unijeti još više živosti i boje na tanjur, paprika, crveni luk i patlidžan izvrstan su izbor – ne samo da izgledaju odlično, već svojom mekoćom i aromom zaokružuju cijelu kombinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što stavite povrće u pećnicu, važno ga je lagano preliti maslinovim uljem, toliko da bude ravnomjerno premazano, ali ne natopljeno. Zatim posolite i popaprite te dodajte začine po vlastitom ukusu. Ružmarin, timijan, dimljena paprika ili češnjak u prahu samo su neki od primjera koji će obogatiti okus povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZANIMLJIVO /

Stručnjak za dugovječnost upozorava: 'Najčešća zabluda je da je ova namirnica loša'

Image
ZANIMLJIVO /

Stručnjak za dugovječnost upozorava: 'Najčešća zabluda je da je ova namirnica loša'

Vrlo je važno da povrće na limu za pečenje rasporedite u jednom sloju, ostavljajući dovoljno prostora između svakog komada. Ako su komadići preblizu ili se preklapaju, povrće će se kuhati na pari umjesto da dobije onu poželjnu hrskavu koricu. Peče se u unaprijed zagrijanoj pećnici na visokoj temperaturi, otprilike 220 stupnjeva Celzija, između 20 i 40 minuta, ovisno o vrsti i veličini povrća. Otprilike na pola pečenja, dobro je promiješati ili okrenuti komade kako bi se ravnomjerno ispekli sa svih strana.

Pečeno povrće možete poslužiti kao prilog uz meso poput pečene piletine ili odreska, dodati u salate, tortilje ili sendviče. Također se odlično slaže s tjesteninom, a može poslužiti i kao ukusan dodatak na pizzi. Jedna od prednosti ove pripreme je i to što možete napraviti veću količinu, a ostatke spremiti u hladnjak i koristiti za obroke tijekom tjedna, piše Express.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvodimo najmanje povrća, a u Europi ga najviše jedemo: Isplati li se saditi svoje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
aia
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike