PROBLEM S TVRDOM VODOM /

Kamenac u kuhalu za vodu je neizbježan: Stručnjaci otkrili koliko često se mora čistiti

Image
Foto: Shutterstock

Iako neki redovito čiste svoje kuhalo za vodu, ostali su iznenadili priznanjem da ga nikad nisu čistili premda ga često koriste zbog čega stručnjaci upozoravaju da je čišćenje važno

18.3.2025.
16:16
Shutterstock
VOYO logo

Svaki put kad prokuhate vodu, minerali u vodi ostaju u kuhalu za vodu i stvaraju kamenac. Ovaj problem je češći u područjima s tvrdom vodom i može utjecati na okus vaših toplih napitaka zbog čega je jedan korisnik na Redditu postavio pitanje: "Koliko često čistite svoju kuhalo za vodu? Kada voda ispari, sve tvari koje su bile u njoj (kao što su fluor i magnezij) ostanu. S vremenom se te tvari nakupljaju u unutarnjim dijelovima kuhala za vodu."

Stručnjaci tvrde da kuhalo za vodu trebate čistiti barem jednom mjesečno ako ga koristite svakodnevno kako biste spriječili nakupljanje kamenca, piše Express.

Image
Foto: Shutterstock

Kuhalo za vodu se treba čistiti često

"Dezinkrustacija je proces uklanjanja nakupljenog kamenca unutar vašeg kuhala za vodu, koji dolazi od kalcija, magnezija i drugih minerala prisutnih u vodi. Ako imate tvrdu vodu, možda ćete trebati češće čistiti kuhalo jer tvrda voda ima veći sadržaj minerala od meke vode", navodi se na web stranici Kitchen Aida, gdje preporučuju čišćenje octom.

Image
MIRISNO I LAKO /

Limun je zdrav, ali i koristan za čišćenje: Ovo je deset načina kako ga upotrijebiti

Image
MIRISNO I LAKO /

Limun je zdrav, ali i koristan za čišćenje: Ovo je deset načina kako ga upotrijebiti

"Zahvaljujući svojoj blagoj kiselosti, ocat je dobro rješenje za razbijanje mineralnih naslaga u vašem kuhalu za vodu. To je najbolje napraviti nakon korištenja specijaliziranog sredstva za uklanjanje kamenca", tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi o čišćenju kuhala za vodu, jedna korisnica Reddita podijelila je svoje iskustvo i tako iznenadila mnoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doslovno nikada u životu nisam oprala kuhalo za vodu. Povremeno obrišem vanjsku stranu ako se zadrži prašina, ali nikada je nisam čistila. Budući da je unutra jedino obična voda, ne vidim razlog za to", komentirala je.

Druga osoba je otkrila koliko često čisti svoje kuhalo za vodu: "Otprilike svaka tri mjeseca. Samo prokuham vodu s limunskom kiselinom i savršeno funkcionira."

POGLEDAJTE VIDEO: Frizeri i kozmetičari traže benificirani radni staž

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
FINALE SHOWA NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike
Još iz rubrike