Čupavci su pravi blagdanski klasik, kolač koji neizostavno mora biti na svakom stolu. Iako je recept relativno jednostavan, svaki kuhar ima svoj trik. Donosimo vam recept koji će vam garantirati savršeno mekane i sočne čupavce, idealne za blagdanski ugođaj.
Čupavci osnovni recept
Ovaj recept je za jednu turu čupavaca, odnosno jedan pleh za pečenje.
Čupavci sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 25 dkg šećera
- 2 dcl mlijeka
- 30 dkg brašna
- prašak za pecivo
- 5 dkg margarina
Čupavci sastojci za kremu:
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 20 dkg šećera
- 7 žlica mlijeka
- 20 dkg margarina - rastopljeni i ohlađeni
Čupavci za ukras:
- 20 dkg kokosa
Čupavci priprema:
- Biskvit napravite od svih sastojaka i pecite u pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 30 minuta.
- Biskvit ohladite i narežite na kocke.
- Stavite kuhati čokoladu, šećer, mlijeko i margarin.
- Kada je krema dovoljno gusta umočite biskvit u kremu od čokolade.
- Uvaljajte u kokos i ostavite da se ohladi.
Čupavci recept od 4 jaja
Ako želite napraviti duplu više čupavaca nego inače tada uzmite recept za čupavce od četiri jaja. To je dupla smjesa koju možete ispeći u dva lima za pečenje. Međutim, ako želite da je biskvit visok tada možete ispeći i dobivenu smjesu u jednom limu za pečenje.
Čupavci sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 35 dkg šećera
- 4 dcl mlijeka
- 60 dkg brašna
- 2 prašak za pecivo
- 10 dkg margarina
Čupavci sastojci za kremu:
- 40 dkg čokolade za kuhanje
- 40 dkg šećera
- 14 žlica mlijeka
- 40 dkg margarina - rastopljeni i ohlađeni
Čupavci sastojci za ukras:
- 40 dkg kokosa
Čupavci priprema:
- Biskvit napravite od svih sastojaka i pecite u pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 30 minuta.
- Biskvit ohladite i narežite na kocke.
- Stavite kuhati čokoladu, šećer, mlijeko i margarin.
- Kada je krema dovoljno gusta umočite biskvit u kremu od čokolade.
- Uvaljajte u kokos i ostavite da se ohladi.
Čupavci sa 6 jaja
Ako trebate još veću smjesu za čupavce, onda trebate koristiti i više jaja. Donosimo provjereni recept kako napraviti čupavce od 6 jaja u biskvitu.
Čupavci sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 žlica brašna
- 6 žlica šećera
- 1,75 dcl ulja
- prašak za pecivo
Čupavci sastojci za kremu:
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 20 dkg šećera
- 7 žlica mlijeka
- 20 dkg margarina - rastopljeni i ohlađeni
Čupavci sastojci za ukras:
- 20 dkg kokosa
Čupavci priprema:
- Biskvit napravite od svih sastojaka i pecite u pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 30 minuta.
- Biskvit ohladite i narežite na kocke.
- Kremu napravite od čokolade, šećera, mlijeka i margarina.
- Stavite kuhati sve sastojke i kuhajte dok se krema ne zgusne.
- U kuhanu kremu umočite biskvit i nakon toga uvaljajte u kokos.
POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist objasnio Mojmiri koje aditive treba izbjegavati i koje je najveće 'zlo' u našoj prehrani