Omiljeni bećarski dodatak jelima definitivno je slavonska satrica. Radi se od svježeg kravljeg sira, vrhnja, mladog luka i nezaobilaznog sastojka svim slavonskim jelima - dimljene mljevene crvene paprike. Istražili smo kako se priprema i uz što se savršeno paše slavonska satrica.
Slavonska satrica recept
Postupak izrade satrice nije kompliciran, dapače, toliko je jednostavan da ga i djeca mogu raditi, naravno uz nadzor odraslih. Ovdje se zapravo ne radi toliko o pripremi koliko miješanju svih sastojaka zajedno. Jednom kad ju spremite možete ju jesti kroz narednih par dana.
Satrica se savršeno slaže kao namaz na kruh, ali i uz suhomesnate proizvode, kao i razna pečenja. Bećarcima omiljena užina svakako je šnita domaćeg kruha s kulenom i malo (ili puno) satrice. Mješavine sira i vrhnja možete naći već gotove u brojnim supermarketima, no ako želite raditi pravi tradicionalni recept, imamo upute.
Slavonska satrica sastojci:
- 1 vezica mladog luka
- 150 ml kiselog vrhnja
- 200 gr svježeg domaćeg sira
- 1 žličica nasjeckanog peršina
- mljevena crvena paprika (po ukusu)
- sol

Slavonska satrica priprema:
- Svježi sir izdrobite ili dobro promiješajte da se razbiju grudice.
- Mladi luk očistite i operite. Izrežite na kolutiće zajedno s listovima i malo posolite.
- Nasjeckajte list peršina na sitno.
- Sir, vrhnje, luk, peršin i sol sjednite i pospite malo crvene paprike po površini.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nezamisliva je bez mladog luka, a ove godine ima ga u izobilju