Želite li se zdravije hraniti, ova namirnica bi se trebala što češće naći na vašem tanjuru, piše portal Real Simple.
Leća je namirnica čije kuhanje nije komplicirano pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su brojne.
Bogata je vlaknima
Jedna od najvećih prednosti leće je njezina visoka razina vlakana, kojih većina ljudi ne unosi dovoljno u prehrani.
"Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih. Ta se vlakna otapaju u vodi i stvaraju smjesu sličnu gelu koja se kreće našim tijelom i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim kolesterolom", rekla nutricionistica Jennifer Henway.
Leća može osigurati vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šalice. Vlakna u njoj također pomažu probavi.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi
"Topiva vlakna u leći mogu pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprječavanjem skokova inzulina", rekla je Hanway.
Ovo je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju razine šećera u krvi.
Leća može osigurati vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šalice.
Dobar je izvor proteina
Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice, što je čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.
Puna je vitamina i minerala
Jedna od zdravstvenih dobrobiti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete unijeti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i puno vitamina B skupine.
Nutricionistica preporučuje ugasiti štednjak nekoliko minuta prije kuhanja leće. Kuhajte dvije-tri minute manje od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri do kraja.