Primalja Silvija Zenko iz Adamovca ugostila je ovotjednu ekipu 'Večere za 5' i za svoju večeru dobila 39 bodova! Time je postala ovotjedna pobjednica. Devetku je domaćici dala gošća Lara . "Razlog je preslana juha, sve ostalo je savršeno", komentirala je Lara. Ostali su gosti domaćici za ovaj meni dali čistu desetku. Popularnu emisiju možete pratiti na RTL-u, kao i na platformi Voyo.
Predjelo
Krem juha od vrganja
- 125 g maslaca
- 2 glavice crvenog luka
- 300 g vrganja svježih ili smrznutih
- sol, papar, mješavina začina
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica škrobnog brašna
- 1,5 l vode
Luk narežemo na kockice i dinstamo ga na maslacu dok ne poprimi zlatnu boju. Dodamo narezane vrganje i još kratko prodinstamo. Izdvojimo malo vrganja za dekoraciju. Dodamo mješavinu začina i papar, te podlijemo s 1/2 litre vode. Kratko prokuhamo i maknemo s vatre. Izmiksamo štapnim mikserom i vratimo da se kuha na laganoj vatri. Škrobno brašno dobro promiješamo s vrhnjem za kuhanje i ulijemo u izmiksanu smjesu. Dodamo 1 litru vode i pustimo da se lagano kuha još 10 minuta. Juhu dekoriramo listićima dinstanih vrganja i vrhnjem za kuhanje. Uz juhu poslužimo prepečeni tost.
Glavno jelo
Ražnjići od lungića
- 1 kg medaljona od lungića
- sol, papar, ulje
Medaljone od lungića posolimo, popaprimo i nauljimo. Ostaviti preko noći u hladnjaku da se pacaju.
Na štapiće za ražnjiće nabodemo po 3 lungića. U tavi jako zagrijemo ulje i pečemo ražnjiće maksimalno tri minute sa svake strane da dobiju smeđu boju. Zamotamo u foliju i još pečemo 15 minuta u pećnici koju smo prethodno zagrijali na 180° C. Nakon pečenja ostavimo u foliji do posluživanja.
Ružice od krumpira
Sastojci za 1 ružicu
- 1 krumpir srednje veličine
- 2 šnite tanko narezanog špeka
- 1/4 glavice ljubičastog luka
- 1/4 tikvice, sol, papar, mješavina začina, ulje
Krumpir, tikvice i luk naribati na tanke ploške. Napacati i pouljiti i ostaviti da odstoji dok povrće ne pusti vodu i malo omekša. Na ploške špeka slagati naizmjenično krumpir, luk i tikvice. Zarolati i staviti u kalup za muffine. Peći oko pola sata.
Dinstane mahune
- 1 glavica crvenog luka
- sol
- 1/2 kg dugačkih mahuna
- par šnita špeka
Mahune prokuhamo 5 minuta u slanoj vodi. Luk narežemo na jako sitne kockice, dinstamo dok ne dobije zlatnu boju, podlijemo s vrlo malo vode i stavimo mahune da se kratko prodinstaju. Sa špekom povežemo po par mahuna da dobijemo snopiće i vratimo ih da se još malo prodinstaju.
Desert
Torta od badema, sira i malina
Biskvit
- 2 jaja
- 60 ml ulja
- 60 ml vode
- 10 dkg šećera
- 10 dkg mljevenih badema
- 5 dkg brašna
- 1/2 praška za pecivo
Krema od sira
- 500 g krem sira
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 žlica instant pudinga od vanilije
- šećer u prahu po ukusu
Preljev od malina
- 1/2 kg malina
- 2 dl vode
- 4 žlice šećera
- 1 paketić želatine
Postupak za biskvit
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Prvo dobro izmiksati bjelanjke sa šećerom, zatim dodati jedan po jedan žumanjak, vodu i ulje, i polako miješajući žlicu po žlicu brašna pomiješanog s praškom za pecivo i bademima.
Krema
Izmiksati slatko vrhnje, kad bude skoro gotovo dodati šećer i instant puding. Dodati prethodno izmiksani krem sir.
Preljev
Maline prokuhati s 2 dl vode i šećerom. Umiješati želatinu koju smo prethodno pripremili prema uputama s pakiranja. Samo lagano ukuhamo i ne smije zakipjeti.
Slažemo biskvit, krema, pa preljev. Tortu je prije serviranja najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku da se stegne.
POGLEDAJTE VIDEO: Western junaci na Velebitu: Upoznajte Đuru, Bepu i Đozefinu