ZA PRSTE POLIZATI /

Pileća prsa bit će sočna i mekana svaki put uz ova dva jednostavna trika: 'Savršena su!'

Image
Foto: Shutterstock

Ova pečena pileća prsa nisu samo sočna, nego su i lagana za napraviti, a pomoću dva trika ispast će savršena

3.4.2024.
12:20
Shutterstock
VOYO logo

Iako su pileća prsa idealna za razna jela zbog svoje praktičnosti, svestranosti i brzog vremena priprave, nitko ih ne voli kad su suha. Vrijeme je da sve to promijenite uz ovaj recept za mekana i sočna pileća prsa, piše Simply Recipes.

Ova pečena pileća prsa nisu samo sočna, nego su i lagana za napraviti. Sve što je potrebno je malo slobodnog vremena i dva jednostavna trika za savršeno začinjenu, vlažnu piletinu uz koje možete servirati brojne priloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJAM /

Tajni sastojak za najukusnije pileće zabatke: Koža svaki put bude savršeno hrskava

Image
NJAM /

Tajni sastojak za najukusnije pileće zabatke: Koža svaki put bude savršeno hrskava

Budući da su pileća prsa nemasna, nakon što dostignu temperaturu od 73,8 °C, već su na putu da se prepeku i osuše. Stoga je najbolje izvaditi piletinu nakon što termometar dosegne 68 °C kada se umetne u najdeblji dio prsa.

Preostala toplina će nastaviti kuhati pileća prsa nakon što ih izvadite iz pećnice te će ostati vlažna i sočna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga tajna sočnih pilećih prsa dolazi u obliku suhe salamure za koju nije potrebno ništa više od velike doze soli i malo strpljenja. Suha salamura radi s vodom koja je već prisutna u mesu.

Sol privlači vlagu na površinu pilećih prsa, koja zauzvrat otapa sol, a zatim se ponovno apsorbira u meso. Sve što trebate učiniti prije nego što skuhate piletinu je ukloniti višak vlage, nema potrebe da je ispirete.

Sastojci:

  • 4 srednja pileća prsa bez kostiju i kože,
Image
Foto: Shutterstock

Međutim, pileća prsa također sadrže napredne produkte glikacije (poznate kao AGE). Oni nastaju kada se proteini i masti kombiniraju sa šećerima u krvi. AGE-ovi su povezani s ubrzanim procesom starenja te bolestima poput Alzheimerove bolesti.

  • 1 žlica soli,
  • 1 žličica crnog papra,
  • 1 žlica maslinovog ulja.

Priprava:

Položite pileća prsa na tanjur ili dasku za rezanje. Zgrabite oko pola soli vršcima prstiju i držite ruku najmanje 30 centimetara iznad daske za rezanje, a zatim ravnomjerno pospite sol po piletini. Okrenite ih i ponovite tako da obje strane budu dobro začinjene.

Postavite tajmer na 15 minuta i zagrijte pećnicu na 218 °C. Nakon što se tajmer isključi, čistim papirnatim ručnikom osušite površinu pilećih prsa. Prebacite ih suhom stranom prema dolje u posudu za pečenje ili vatrostalnu posudu, a zatim osušite stranu koja je sada okrenuta prema gore. Začinite crnim paprom i pokapajte maslinovim uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite 20 do 30 minuta, ili dok najdeblji dio prsa ne očita najmanje 68 °C na termometru za trenutno očitavanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski političari otkrili TikTok, tko se najbolje snalazi? ''S Ivanom Kekin sve je one take'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo