Gusta juha od graška
Sastojci:
100 g graška 70 g riže 40 g maslaca 20 g brašna 1 žumanjak 1 glavica luka svježi peršin Svježi kopar kiselo vrhnje sol i papar
Priprema:
Na ugrijanom maslacu prepržiti sitno narezani luk, dodati grašak, kratko dinstati pa uliti vode tek toliko da prekrije grašak i dodati prstohvat svježeg kopra.
Poklopiti i kuhati dok grašak ne omekša. Tada dodajte cca pola litre vode (može i više, ovisno za koliko osoba kuhate), posolite i popaprite.
Kuhati dok ne zavrije. Poslužiti uz vrhnje i sitno narezani peršin.
Lagana jetrica u vinu s narančom
Sastojci:
2 žlice ulja 2 žlice maslaca 2 češnja češnjaka 230 g šampinjona 450 g pileće jetrice 100 g prokulica 1 žlica naribane narančine korice 4 žlice soka od naranče 2 žlice bijelog vina đumbir sol i papar
Priprema:
U većoj posudi zagrijte ulje i maslac, dodajte zgnječeni češnjak i pirjajte na laganoj vatri.
Dodajte tanko izrezane gljive, narezanu jetricu i dinstajte 5 minuta.
Dobro izmiješati, dodati kratko prokuhane brokulice koje možete i narezati, sok i koricu od naranče, vino, papar i sol te đumbir po ukusu. Poklopljeno dinstati još 10 minuta.
Poslužite toplo uz pire krumpir.
Bomba kuglice od datulja, smokvi i ruma
Sastojci:
125 g datulja 8 smokvi 125 g suhog grožđa kora od jedne naranče 2 žlice ruma 250 g šećera 250 g mljevenih lješnjaka
Priprema:
Smokve, datulje, koricu od naranče i grožđe narežite na sitno te prelijte rumom.
Zatim skuhajte sirup od šećera i čaše vode, dodajte voće uz miješanje, malo prokuhajte pa sklonite sa vatre.
Kad se ohladi umiješajte lješnjake ii vlažnim rukama pravite kuglice te ih uvaljajte i u šećer.