POVRTNI RECEPT /

Zdravo i fino! Recept za proljetno varivo spremno za tren

Image
Foto: Shutterstock

Lagano i ukusno, proljetno varivo prava je poslastica

30.3.2025.
12:15
Shutterstock
VOYO logo

Proljeće donosi obilje svježeg, mladog povrća koje mami svojim bojama i okusima s tržnica. Jedan od najboljih načina kako iskoristiti namirnice ove sezone jest priprema laganog i hranjivog proljetnog variva. Ovo jelo ne samo da grije dušu, već i opskrbljuje tijelo vrijednim nutrijentima. Bilo da preferirate bogatu povrtnu rapsodiju ili verziju s dodatkom nježne piletine, proljetno varivo je prilagodljiv i ukusan obrok.

Proljetno varivo

Proljetno povrće nije samo ukusno, već je i izuzetno zdravo. Mlada repa, na primjer, sadrži ugljikohidrate koji hrane korisne bakterije u crijevima te vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Poriluk, prepoznatljiv po svom blagom okusu, bogat je sumporom, mineralom ključnim za stotine fizioloških procesa u tijelu. Špinat je izvrstan izvor željeza i proteina, dok šparoge, grašak i mlade mrkve donose obilje vitamina i minerala.

Proljetno varivo sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći poriluk (bijeli i svijetlozeleni dio), očišćen i narezan na polumjesece
  • 2 mlade mrkve, narezane na kolutiće
  • 2-3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 manja mlada krumpira ili 3-4 male bijele repe, oguljene i narezane na kockice
  • 1 šalica svježeg ili smrznutog graška
  • 1 vezica šparoga (oko 250 g), odrezati drvenaste dijelove, vrhove ostaviti cijele (ili prepoloviti ako su debeli), ostatak narezati na kolutiće
  • 1 šalica nasjeckanog svježeg peršina
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
  • Po želji: svježi kopar ili metvica za posluživanje, naribani parmezan

Proljetno varivo priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Poriluk prerežite uzdužno, zatim na polumjesece. Stavite u zdjelu s vodom i rukama promiješajte da se odvoji pijesak. Izvadite poriluk iz vode, pazeći da pijesak ostane na dnu.
  2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i mrkvu te pirjajte dok ne omekšaju, otprilike 5-7 minuta.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu dok ne zamiriše.
  4. Dodajte krumpir (ili repu) i grašak. Promiješajte pa ulijte povrtni temeljac.
  5. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 10-15 minuta, ili dok krumpir/repa ne budu skoro kuhani.
  6. Dodajte na kolutiće narezane stabljike šparoga. Kuhajte 1-2 minute.
  7. Dodajte vrhove šparoga i kuhajte još samo 1-2 minute – pazite da se ne prekuhaju (Izvor 1). Trebaju ostati hrskave i vibrantno zelene.
  8. Umiješajte nasjeckani peršin. Začinite solju i paprom po ukusu.
  9. Poslužite toplo, po želji posuto svježim koprom, metvicom ili naribanim sirom.
Image
Foto: Shutterstock

Proljetno varivo s piletinom

Za one koji žele malo zasitniju verziju, piletina se savršeno uklapa u ovo proljetno jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljetno varivo s piletinom sastojci:

  • 500 g pilećih prsa ili zabataka bez kostiju, narezanih na kockice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći poriluk (bijeli i svijetlozeleni dio), očišćen i narezan
  • 2 mlade mrkve, narezane na kolutiće
  • 2-3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 manja mlada krumpira ili 3-4 male bijele repe, oguljene i narezane na kockice
  • 1 šalica svježeg ili smrznutog graška
  • 1 vezica šparoga (oko 250 g), pripremljene kao u prethodnom receptu
  • 1 šalica nasjeckanog svježeg peršina
  • 1,5 l kvalitetnog pilećeg temeljca (ili domaćeg temeljca od kostiju)
  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
  • Po želji: svježi kopar ili metvica za posluživanje

Proljetno varivo s piletinom upute:

  1. U velikom loncu zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kockice piletine i pržite ih dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite piletinu iz lonca i stavite sa strane.
  2. U isti lonac dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja. Dodajte pripremljeni poriluk i mrkvu te pirjajte dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta.
  3. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
  4. Vratite piletinu u lonac. Dodajte krumpir (ili repu) i grašak. Promiješajte i zalijte pilećim temeljcem.
  5. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok povrće i piletina ne budu kuhani i mekani.
  6. Dodajte na kolutiće narezane stabljike šparoga. Kuhajte 1-2 minute.
  7. Dodajte vrhove šparoga i kuhajte još 1-2 minute.
  8. Umiješajte nasjeckani peršin, posolite i popaprite po ukusu.
  9. Poslužite toplo, po želji ukrašeno svježim začinskim biljem.
Image
SAVRŠEN IZBOR /

Brze i ukusne meksičke tortilje s piletinom i povrćem oduševit će cijelu obitelj

Image
SAVRŠEN IZBOR /

Brze i ukusne meksičke tortilje s piletinom i povrćem oduševit će cijelu obitelj

POGLEDAJTE VIDEO: Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike