Proljeće donosi obilje svježeg, mladog povrća koje mami svojim bojama i okusima s tržnica. Jedan od najboljih načina kako iskoristiti namirnice ove sezone jest priprema laganog i hranjivog proljetnog variva. Ovo jelo ne samo da grije dušu, već i opskrbljuje tijelo vrijednim nutrijentima. Bilo da preferirate bogatu povrtnu rapsodiju ili verziju s dodatkom nježne piletine, proljetno varivo je prilagodljiv i ukusan obrok.
Proljetno varivo
Proljetno povrće nije samo ukusno, već je i izuzetno zdravo. Mlada repa, na primjer, sadrži ugljikohidrate koji hrane korisne bakterije u crijevima te vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Poriluk, prepoznatljiv po svom blagom okusu, bogat je sumporom, mineralom ključnim za stotine fizioloških procesa u tijelu. Špinat je izvrstan izvor željeza i proteina, dok šparoge, grašak i mlade mrkve donose obilje vitamina i minerala.
Proljetno varivo sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći poriluk (bijeli i svijetlozeleni dio), očišćen i narezan na polumjesece
- 2 mlade mrkve, narezane na kolutiće
- 2-3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 manja mlada krumpira ili 3-4 male bijele repe, oguljene i narezane na kockice
- 1 šalica svježeg ili smrznutog graška
- 1 vezica šparoga (oko 250 g), odrezati drvenaste dijelove, vrhove ostaviti cijele (ili prepoloviti ako su debeli), ostatak narezati na kolutiće
- 1 šalica nasjeckanog svježeg peršina
- 1,5 l povrtnog temeljca
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- Po želji: svježi kopar ili metvica za posluživanje, naribani parmezan
Proljetno varivo priprema:
- Poriluk prerežite uzdužno, zatim na polumjesece. Stavite u zdjelu s vodom i rukama promiješajte da se odvoji pijesak. Izvadite poriluk iz vode, pazeći da pijesak ostane na dnu.
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i mrkvu te pirjajte dok ne omekšaju, otprilike 5-7 minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu dok ne zamiriše.
- Dodajte krumpir (ili repu) i grašak. Promiješajte pa ulijte povrtni temeljac.
- Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 10-15 minuta, ili dok krumpir/repa ne budu skoro kuhani.
- Dodajte na kolutiće narezane stabljike šparoga. Kuhajte 1-2 minute.
- Dodajte vrhove šparoga i kuhajte još samo 1-2 minute – pazite da se ne prekuhaju (Izvor 1). Trebaju ostati hrskave i vibrantno zelene.
- Umiješajte nasjeckani peršin. Začinite solju i paprom po ukusu.
- Poslužite toplo, po želji posuto svježim koprom, metvicom ili naribanim sirom.

Proljetno varivo s piletinom
Za one koji žele malo zasitniju verziju, piletina se savršeno uklapa u ovo proljetno jelo.
Proljetno varivo s piletinom sastojci:
- 500 g pilećih prsa ili zabataka bez kostiju, narezanih na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći poriluk (bijeli i svijetlozeleni dio), očišćen i narezan
- 2 mlade mrkve, narezane na kolutiće
- 2-3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 manja mlada krumpira ili 3-4 male bijele repe, oguljene i narezane na kockice
- 1 šalica svježeg ili smrznutog graška
- 1 vezica šparoga (oko 250 g), pripremljene kao u prethodnom receptu
- 1 šalica nasjeckanog svježeg peršina
- 1,5 l kvalitetnog pilećeg temeljca (ili domaćeg temeljca od kostiju)
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- Po želji: svježi kopar ili metvica za posluživanje
Proljetno varivo s piletinom upute:
- U velikom loncu zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kockice piletine i pržite ih dok ne dobiju zlatnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite piletinu iz lonca i stavite sa strane.
- U isti lonac dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja. Dodajte pripremljeni poriluk i mrkvu te pirjajte dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta.
- Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
- Vratite piletinu u lonac. Dodajte krumpir (ili repu) i grašak. Promiješajte i zalijte pilećim temeljcem.
- Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok povrće i piletina ne budu kuhani i mekani.
- Dodajte na kolutiće narezane stabljike šparoga. Kuhajte 1-2 minute.
- Dodajte vrhove šparoga i kuhajte još 1-2 minute.
- Umiješajte nasjeckani peršin, posolite i popaprite po ukusu.
- Poslužite toplo, po želji ukrašeno svježim začinskim biljem.
POGLEDAJTE VIDEO: Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo!