Vjerojatno ste u nekom trenutku vidjeli naslove poput ovog "Sirove kamenice povezane s dvije smrti". Nije prvi put da liječnici upozoravaju ljude da ne jedu sirove kamenice, piše Lifehacker.
POGLEDAJTE VIDEO: Prvi puta je probala kamenice
Kamenice, poput školjki, dagnji, jakobovih kapica, spužvi, usatih kitova i drugih, poznate su kao "filtarske hranilice". Hrane se planktonima i izvlačeći hranjive tvari iz vode, a u tome su vrlo dobre.
Školjke, skupina životinja kojoj pripadaju kamenice, bogate su bjelančevinama i bile su glavni dio naše prehrane tijekom posljednjih 165.000 godina. Problem nastaje kada se klima našeg planeta promijeni, što može biti smrtonosno za čovjeka u nekim slučajevima.
S obzirom na to da funkcioniraju kao filtri, kamenice su spužve oceana. Kada ih jedete sirove, to je kao da ste zavrtjeli kolo sreće oceanskih bolesti koje potencijalno možete uhvatiti. Nedavno istraživanje časopisa Nature otkrilo je da su se slučajevi Vibrio vulnificus, vrste smrtonosne bakterije koja se nalazi u kamenicama, osam puta povećali od 1988. godine u istočnom dijelu SAD-a zbog zagrijavanja mora, a zahvaćena područja brzo se šire.
Školjke, skupina životinja kojoj pripadaju kamenice, bogate su bjelančevinama i bile su glavni dio naše prehrane.
Vodeći uzrok smrti od plodova mora
Ista studija procjenjuje da će se slučajevi Vibrioa udvostručiti između 2041. i 2060. s obzirom na brzinu kojom se naš planet zagrijava. Prema NASA-i bakterije Vibrio uspijevaju u toplijim dijelovima oceana i mora, a sa zagrijavanjem planeta, realno je za očekivati da će kamenice postati opasnije za jesti u toplijim godišnjim dobima.
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 80.000 ljudi zarazi se vibriozom, bolešću uzrokovanom bakterijom Vibrio, a 100 umre od nje svake godine u SAD-u, što je čini vodećim uzrokom smrti od plodova mora. FDA izvješćuje da infekcija jednom vrstom Vibrioa, točnije Vibrio vulnificus, ima stopu smrtnosti do 50 posto kod visokorizičnih ljudi.
Kamenica koja sadrži bakteriju Vibrio neće izgledati, mirisati ili imati drugačiji okus. Ako pojedete zaraženu kamenicu, možete dobiti blagu bolest, uključujući proljev i povraćanje. U rijetkim slučajevima možete se jako razboljeti i potencijalno umrijeti od infekcija krvotoka, jakih mjehura na koži ili amputacije udova.
Ako stvarno volite kamenice, najprije ih skuhajte, pa onda pojedite. Iz CDC-a preporučuju da ih kuhate najmanje tri minute ili pržite u ulju najmanje tri minute na 190 stupnjeva, pečete na roštilju oko sedam centimetara od izvora topline isto toliko vremena te pečete u pećnici deset minuta na 230 stupnjeva.