Konzumiranje malina povezano je sa smanjenjem kroničnih bolesti povezanih sa stresom.
Ovo su znanstveno utvrđene činjenice o dobrobiti malina za organizam.
1. Pune su hranljivih sastojaka
Jedna porcija malina od 100 grama sadrži 23 miligrama vitamina C, što je, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, otprilike 30 posto minimalnog dnevnog unosa vitamina C za žene.
Između ostalog, ovaj vitamin ima zaštitnu ulogu u očuvanju imuniteta i zdravlja kože i pomaže u proizvodnji kolagena.
Vitamin C u malinama povećava sposobnost tijela u sagorijevanju masti. Ovo voće sadrži i mangan, kalcij i vitamin K, koji imaju važnu ulogu u zdravlju kostiju. Također, sadrži manje količine vitamina E, vitamina B, magnezija, bakra, grožđa i kalija.
2. Imaju nizak sadržaj šećera
Maline su voće s najmanjim sadržajem šećera, sa samo 2,7 grama šećera na 100 grama malina. Usporedbe radi, jedna jabuka od 100 grama sadrži oko 15 grama šećera.
Zbog toga je malina odličan izbor za sve one koji vole jesti slatkiše, ali ipak žele svesti unos šećera na minimum.
3. Bogat izvor antioksidansa
Veći unos voća bogatog antioksidansima poput maline povezan je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti povezanih sa stresom. Ove bolesti uključuju kardiovaskularne bolesti i rak.
Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, antioksidansi mogu spriječiti ili odložiti neke vrste oštećenja ćelija. Antioksidansi koji se nalaze u malini također pomažu u smanjenju upale, poznatog pokretača preranog starenja.
4. Bogate su vlaknima
Vlakna imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, a to su: osjećaj sitosti, usporavanje skokova šećera u krvi i podržavanje dobrog zdravlja probavnog sustava.
Vlakna maline također potiču aktivaciju korisnih crijevnih bakterija, što može pozitivno utjecati na osobe koje pate od pretilosti, metaboličkog sindroma i drugih kroničnih crijevnih bolesti.
5. Pomažu u prevenciji dijabetesa
Jedno istraživanje obuhvatilo je 32 odrasle osobe između 20 i 60 godina. Oni su jeli tri različita obroka za doručak. Svaki obrok je bio sličan u kalorijama i hranjivim sastojcima. Međutim, imali su različite porcije smrznutih crvenih malina. Jedan obrok nije sadržao maline, drugi je uključivao jednu šalicu malina, a treći je imao dvije šalice malina.
Istraživači su otkrili da za one koji su u riziku od dijabetesa tipa 2, jedenje više malina smanjuje količinu inzulina potrebnog za kontrolu razine šećera u krvi. Šećer u krvi bio je niži kod onih koji su konzumirali dvije šalice crvenih malina od onih koji nisu jeli niti jednu.
POGLEDAJTE VIDEO: Malina je voće koje se najteže uzgaja