Jedan od najljepših trenutaka tijekom Božića je druženje s obitelji za svečanim ručkom iil večerom, a blagdanska trpeza u mnogim hrvatskim domovima podrazumijeva kraljicu stola - pečenu puricu.
Pečenje purice i nije neka znanstvena fantastika, ali ipak se radi o delikatnijem mesu koje lako može ispasti presuho i bezukusno. Ako ste ti i tvoj partner majstori u pripremanju ovog jela, svaka vam čast, ali ako s njome niste baš na ti i voljeli biste je ispeći kako spada, evo nekih korisnih savjeta kako će biti sočna i bogatog okusa.
Ne smije biti prevelika
Što je purica veća, to ju je teže ispeći i potrebno je više vremena. Ako imaš veliku obitelj, bolje pripremi dvije manje purice, nego jednu ogromnu. Vrijeme pečenja ovisi o težini purice, stoga se purica od dva kilograma, primjerice, peče dva sata.
Za početak salamura
Puretina je krto meso koje se mora dobro posoliti kako bi upila sol i imala okus. To ćeš najbolje postići ako je uroniš u salamuru, odnosno mješavinu vode i soli uz začine po želji. Možeš dodati češnjak, timijan pa čak i malo meda.
Zašto salamura? Purica će tijekom noći upiti vodu i sol te se tijekom pečenja neće sasušiti nego ostati sočna.
Pečenje
Najvažnije je da prvo zagriješ pećnicu na 140 °C, unutra smjestiš puricu zajedno sa par žlica svinjske masti, pokrivenu je pečeš oko sat vremena i onda temperaturu spustiš na 100 °C. Peče se polako da toplina postupno prodire u meso, kako bi ono bilo sočno. Tijekom pečenja polijevaj je masnoćom koju je pustila, a po potrebi dodavaj vodu ili temeljac. Zadnjih 15 minuta je peci bez poklopca, premaži s malo meda da korica bude zlatna i hrskava.
Ako želiš da je aromatična, ispod kože puricu natrljaj kombinacijom rastopljenog maslaca i timijana.
Kada je gotova...
Purica se ne reže odmah kad je pečena već mora malo odmoriti. Pusti da odstoji oko 15 minuta i onda je spremna za rezanje.
Uz puricu je odličan i umak od povrća
Za odličan, aromatičan umak puricu možeš napuniti mrkvom, celerom, peršinom, lukom i ostalim povrćem za juhu te je tako ispeći. Kada je pečena, povrće se izvadi i izmiksa zajedno s temeljcem. Ovaj umak je odličan uz pire, pečeni krumpir ili pečeni batat. Mogućnosti su raznolike ;)