OMILJENA NAMIRNICA /

Kako spriječiti kvarenje šampinjona? Jednostavan trik za duži rok trajanja

Image
Foto: Pixabay

Ako želite produžiti svježinu gljiva, evo nekoliko korisnih savjeta

13.2.2025.
22:19
Pixabay
VOYO logo

Šampinjoni su ukusna i svestrana namirnica koja se može dodati u tjestenine, salate ili koristiti u rižotima. Međutim, često se dogodi da zaboravimo na njih u hladnjaku. Ako želite produžiti svježinu gljiva, evo nekoliko korisnih savjeta za njihovo pravilno skladištenje kako biste ih duže koristiti u omiljenim jelima. Elliot Webb, osnivač Urban Farm-Ita i autor knjige Growing Mushrooms at Home, preporučuje jednostavan trik.

"Stavite cijele, neoprane gljive u smeđu papirnatu vrećicu i zgužvajte vrh kako biste je zatvorili. Papir upija višak vlage i sprječava stvaranje sluzi", objasnio je Elliot.

Image
SVE SE DA ISKORISTITI /

Na tone ga bacimo svaki dan, a Danci su od toga napravili uspješan posao

Image
SVE SE DA ISKORISTITI /

Na tone ga bacimo svaki dan, a Danci su od toga napravili uspješan posao

Riješite se plastične ambalaže

Ako nemate papirnatu vrećicu, možete omotati gljive u papirnate ubruse i staviti ih u zdjelu, pa zatim u hladnjak. Ovaj način također smanjuje nakupljanje vlage i pomaže očuvati svježinu. Webb također upozorava na plastiku.

"Plastična ambalaža zadržava vlagu, što ubrzava kvarenje gljiva. Ako su gljive u plastičnom pakiranju, odmah ih premjestite u papirnatu vrećicu ili omotajte u papirnate ubruse", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolje rezultate, važno je koristiti gljive na vrijeme. Cijele gljive mogu trajati do tjedan dana ako se pravilno skladište, dok narezane gljive treba potrošiti unutar tri dana.

"Skladištenje je važno, ali gljive je najbolje jesti svježe", zaključuje Elliot, piše Express.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Tartufi na mukama zbog stranih radnika: Devastiraju šume, a gljive švercaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
JARAK
NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike