Već je opće poznato da su Skandinavci lideri na polju održivog razvoja i zaštite okoliša. U Norveškoj organiziraju eko-krstarenja brodovima, Švedska reciklira smeće tako mahnito da im ga ponestane i moraju ga uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, došli na ovu ludo dobru poduzetničku ideju.
Tvrtka Beyond Coffee iz Jægersborggade u Kopenhagenu istaknula se zanimljivom idejom koju su pohvalile brojne udruge za zaštitu okoliša i promicanje eko-načina života.
Jeste li ikada razmišljali o tome koliko se kave popije svaki dan na svijetu i koliko se taloga kave baci svaki dan – bilo u kućanstvima ili kafićima. Ako ste mislili da je ovaj ostatak beskoristan i bezopasan, varate se.
Danci su uvjereni da većina vrijednih sastojaka kave ostaje upravo u talogu koji se baca. Budući da su oni jedni od vodećih kavopija na svijetu, Beyond Coffee odlučio je otkupiti talog kave od kafića koji bi inače bio bačen i iskoristiti ga za – uzgoj gljiva bukovača!
Bukovače – kako ih uzgajati?
Ohlađeni talog kave pomiješa se s micelijem, vegetativnim dijelom gljive, koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri tjedna. Prvo se drže tri tjedna na toplom i tamnom mjestu, sličnom tlu u kojem bi rasli u prirodi. Zatim se tjedan dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetla. Tada gljive počinju klijati.
Osim toga Danci su primijetili da je moguće uzgajati gljive nekoliko puta s istim talogom kave. Kada se konačno potroši, predaje se lokalnim poljoprivrednicima koji ga mogu nastaviti koristiti.
Beyond Coffee uzgaja bukovaču na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od trgovine u kojoj ih prodaju. Osim toga kod njih možete kupiti micelij i početni komplet izrađen od recikliranih materijala za domaće uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati na svojoj zemlji. Za mjesec dana imat ćete vlastite jestive gljive, piše Cekin.
POGLEDAJTE VIDEO Šok za kavoljupce: Cijena kave uskoro 6 eura!?