Isplati se /

Kako pripremiti carsko meso za sušenje? Doznajte koliko treba soli

Image
Foto: Shutterstock

Prije nego što se stavlja sušiti, meso treba obavezno posoliti kako bi se prezerviralo

19.1.2025.
9:00
Shutterstock
VOYO logo

Sušenje mesa dugotrajan je i pomalo kompliciran proces, no ako raspolažete s većim količinama mesa, definitivno se isplati. Sastojci moraju biti točno određeni za količinu mesa koju solite i u pripremi za sušenje dva su dijela. Istražili smo kako pripremiti carsko meso za sušenje.

Image
Foto: Shutterstock

Kako pripremiti carsko meso za sušenje?

Prvi dio pripreme podrazumijeva stajanje mesa prekrivenog soli u posudi s dotokom zraka. Ukupna količina soli koju ćete stavljati na meso je na 50 kg mesa - 5,5 kg soli. Svaki komad treba posebno premazati soli te ga složiti u posudu. Na taj način nasoljeno meso mora stajati 7 dana nakon čega se prelazi na drugi korak.

Image
NE POKUŠAVAJTE OVO KOD KUĆE /

Šest godina jede samo meso: 'Nisam očekivala da će mi se ovo dogoditi'

Image
NE POKUŠAVAJTE OVO KOD KUĆE /

Šest godina jede samo meso: 'Nisam očekivala da će mi se ovo dogoditi'

Drugi korak traje 15 dana i podrazumijeva mokru smjesu različitih začina. Recept za mokru smjesu kojom ćete preliti meso je:

  • 20 l vode
  • 4 kg soli
  • pola kg šećera
  • 30 g crvene paprike i po želji papra
  • 50 g lovorovog lista
  • 5 glavica češnjaka
  • 5 glavica luka.

Od navedenih začina napravite mokru smjesu za sušenje i prelijte meso. Obavezno pazite da je svo meso prekriveno mokrom smjesom. Nakon 15 dana, meso isprati u mlakoj vodi te ga staviti na dimljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ako nešto Hrvati vole, onda je to meso: Liječnik upozorio na zdravstvene rizike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo