Slasna juha od šparoga

Sezona je šparoga, pa što bismo vam stoga mogli bolje preporučiti od tople zdrave juhice za nedjeljeni obiteljski ručak.

22.3.2013.
11:56
VOYO logo

Otkinite vrhove šparoga. Potom odrežite donje drvenaste dijelove i stavite ih sa strane. Ostatak stabljike šparoge narežite na sitnije komadiće.

U loncu srednje veličine kuhajte pileći temeljac dok ne počne vreti. Prvo dodajte tvrde drvenaste dijelove stabljike šparoga, smanjite temperaturu i pustite neka krčkaju 20 do 30 minuta kako bi temeljac poprimio aromu šparoga. Potom šupljikavom žlicom izvadite dijelove šparoga, a temeljac sačuvajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U temeljac na kratko, minutu do minutu i pol, dodajte vrhove šparoga, samo koliko je potrebno da se blanširaju. Izvadite ih, zalijte ledenom vodom i posušite na kuhinjskom papiru. Sačuvajte ih za ukrašavanje juhe.

U drugoj posudi otopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Kada se zapjeni dodajte ljutiku i poriluk i pirjajte dok ne omekša (oko 3 minute). Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu. Umješajte stabljike šparoga koje ste prethodno narezali, sol i papar te pirjajte uz miješanje oko 2 minute. Dodajte temeljac koji ste sačuvali i kuhajte na laganoj vatri dok šparoge ne omekšaju, 15 do 20 minuta. Uklonite s vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoću ručnog miksera izmiksajte juhu dok ne bude glatke teksture. Servirate li juhu odmah vratite je na srednje jaku vatru, umiješajte vrhnje i ukrasite vrhovima šparoga.

Ako juhu servirate nešto kasnije, nemojte odmah dodavati vrhnje. Poklopite je i stavite u hladnjak. Prije serviranja dodajte vrhnje i vrhove šparoga te sve skupa zagrijte na srednje jakoj vatri. Kod serviranja, po želji, juhu možete posipati naribanim parmezanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo