Otkinite vrhove šparoga. Potom odrežite donje drvenaste dijelove i stavite ih sa strane. Ostatak stabljike šparoge narežite na sitnije komadiće.
U loncu srednje veličine kuhajte pileći temeljac dok ne počne vreti. Prvo dodajte tvrde drvenaste dijelove stabljike šparoga, smanjite temperaturu i pustite neka krčkaju 20 do 30 minuta kako bi temeljac poprimio aromu šparoga. Potom šupljikavom žlicom izvadite dijelove šparoga, a temeljac sačuvajte.
U temeljac na kratko, minutu do minutu i pol, dodajte vrhove šparoga, samo koliko je potrebno da se blanširaju. Izvadite ih, zalijte ledenom vodom i posušite na kuhinjskom papiru. Sačuvajte ih za ukrašavanje juhe.
U drugoj posudi otopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Kada se zapjeni dodajte ljutiku i poriluk i pirjajte dok ne omekša (oko 3 minute). Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu. Umješajte stabljike šparoga koje ste prethodno narezali, sol i papar te pirjajte uz miješanje oko 2 minute. Dodajte temeljac koji ste sačuvali i kuhajte na laganoj vatri dok šparoge ne omekšaju, 15 do 20 minuta. Uklonite s vatre.
Pomoću ručnog miksera izmiksajte juhu dok ne bude glatke teksture. Servirate li juhu odmah vratite je na srednje jaku vatru, umiješajte vrhnje i ukrasite vrhovima šparoga.
Ako juhu servirate nešto kasnije, nemojte odmah dodavati vrhnje. Poklopite je i stavite u hladnjak. Prije serviranja dodajte vrhnje i vrhove šparoga te sve skupa zagrijte na srednje jakoj vatri. Kod serviranja, po želji, juhu možete posipati naribanim parmezanom.