JE LI ZAMRZNUTA RIBA LOŠIJA OD SVJEŽE? /

Stručnjaci ispitali kvalitetu jednih i drugih, kažu da treba paziti na ove tri stvari

Image
Foto: Thinkstock

Rijetki su te sreće da si svaki put mogu priuštiti svježe ulovljenu ribu. Kupovanje zamrznute ribe potpuno je normalna praksa danas jer je, kao prvo, uvijek dostupna, a kao drugo, jeftinija.

9.11.2017.
12:13
Thinkstock
VOYO logo

Iako je dostupnija i jeftinija, ljudi su nekako skeptični prema ribi iz zamrzivača u supermarketu jer ne znaju koliko već dugo tamo stoji te se boje da u njoj nije ostalo ništa hranjivih tvari. E, pa možete odahnuti i bez grižnje savjesti posegnuti u zamrzivač za ribom jer je ona, naime, jednako kvalitetna kao i svježa, pokazalo je istraživanje.

Dok svježa riba može trajati samo dva ili tri dana nakon ulova, zamrznuta može stajati od četiri do šest mjeseci u zamrzivaču i još uvijek ima iste zdravstvene prednosti. Znanstvenici iz Norveške istražuju nove metode u načinu na koji se riba obrađuje, zamrzava i odmrzava kako bi pružili najbolju kvalitetu ribe tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj novi napredak koristan je za potrošače koji žele kupiti više pristupačne smrznute ribe, a smanjiti rizik od parazita koji se mogu naći u sirovoj ribi. Važno je samo, složili su se, da se ispune tri temeljna čimbenika.

Image
DRAMATIČNA DEMONSTRACIJA: /

Evo zašto se smrznuta hrana ne smije ubaciti u vrelo ulje

Image
DRAMATIČNA DEMONSTRACIJA: /

Evo zašto se smrznuta hrana ne smije ubaciti u vrelo ulje

Prvo, riba se mora zamrznuti odmah nakon ulova. Nakon toga mora ostati smrznuta na stabilnoj i niskoj temperaturi cijelo vrijeme, što dovodi do odmrzavanja bez ikakvih prekida. Odmrzavanje se tada mora odvijati neposredno prije nego što se riba krene pripremati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta ribe koja je prolazila ove testove bila je dobra 10 dana nakon odmrzavanja. To znači da su bez bakterija, a tekstura i boja bile su vrhunske kvalitete kada je riba bila pravilno zamrznuta, piše Daily Mail.

Brzinsko zamrzavanje je ubrzani proces u kojemu se riba zamrzava odmah nakon što se ulovi. Stavlja se na ultra nisku temperaturu, obično -28 stupnjeva celzijusa, što je dovoljno da se riba zamrzne za svega nekoliko sekundi.

Stručnjaci podsjećaju kupce da ispituju svoju ribu kako bi bili sigurni da nije smrdljiva, da nema opekline od leda, kao i neka kupuju od pouzdanih dobavljača. Dakle, je li riba koju kupujete uhvaćena prije dva dana ili prije dva mjeseca, sve dok je pravilno zamrznuta i odmrznuta, potpuno je nebitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo