Juha od rikule
Sastojci:
200 grama rikule 2 glavice luka 2 žličice maslinovog ulja 3 krumpira 200 gr kozjeg sira kocka pileće juhe sol i papar
Priprema:
U posudu dolijte litru vode i pustite da zavrije. Dodajte oguljen i na kockice narezan krumpir i luk pa kuhajte na laganoj vatri.
Kada je povrće mekano dodajte opranu rikulu i kuhajte još dvije minute, izvadite, ocijedite i ispasirajte u mikseru.
U vodu od kuhanja dodajte kocku juhe i povrće pa kuhajte još 10 minuta.
Servirajte u tople tanjure u koje ćete dodati usitnjeni kozji sir i na kockice narezani preprženi kruh.
Crni rižoto od sipe
Sastojci:
600/700 g sipe riža ili tjestenina maslinovo ulje bijelo vino 500 g pirea od rajčice svježi peršin 5 češnja češnjaka 1 glavica luka ljuta papričica
Priprema:
Dobro operite sipu, ali pažljivo tako da ne probijete vrećicu s crnilom koju trebate ostaviti po strani.
Narežite ju na komadiće pa ju dodajte na ulje u kojem se pirjali usitnjeni luk. Ostavite neka se pirja par minuta pa dodajte čašu bijelog vina. Kada vino ishlapi umiješajte pire od oguljenih rajčica, peršin, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i sol. Neka dobro prokuha.
Ako je potrebno, dodajte vodu i pazite da umak ostane prilično tekuć kako biste kasnije skuhali rižu ili tjesteninu.
Kada je sipa kuhana dodajte rižu ili tijesto te sipinu tintu. Dobro promiješajte. Ako umak postane pregust dodajte malo tekućine.
A za desert, kruške u vinu
Sastojci:
6 krušaka srednje veličine butelja crnog vina 16 dag šećera komadić cimetove korice klinčić borovica 1/2 naribanog muškatnog oraščića 1/2 mahune vanilije
Priprema:
Ogulite kruške, poslažite ih u dublju posudu i zalijte vinom. Ako vino ne prekrije kruške, možete dodati još vina.
Dodajte šećer i sve navedene začine i kuhajte dok se kruše ne smekšaju.
Kada su kuhane, izvadite kruške i poslažite na tanjur ili u zdjelice.
Ostatak vina kuhajte dok ne nastane gusta masa kojom ćete preliti kruške. Možete uz ovaj desert poslužiti i kuglicu sladoleda od vanilije.